More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

Uluslararası siber suç çetesi, Covid-19 temalı e-posta dolandırıcılığı nedeniyle tutuklandı

10 Ağustos günü Romanya, Hollanda ve İrlanda’da eş zamanlı gerçekleştirilen bir dizi baskınlar sonucunda, daha önce ele geçirilmiş e-postaların kullanıldığı gelişmiş bir dolandırıcılık planına katıldığından şüphenilen 23 kişi tutuklandı. Siber suç çetesine yönelik soruşturmanın 2017 yılında bu yana devam ettiği belirtiliyor.

Europol tarafından koordine edilen ve 3 ülkeninde yer aldığı operasyon çerçevesinde, 10 Ağustos günü toplamda 34 yerin aranıp, 23 şüphelininde operasyon çerçevesinde gözaltına alındığı belirtiliyor. Operasyon çerçevesinde gözaltına alınan kişilerin, en az 20 ülkedeki şirketleri yaklaşık 1 milyon Euro’ya yakın miktarda dolandırdıklarına inanılıyor. 

Suçluların Avrupa’da ikamet eden, çeşitli Afrika ülkelerine mensup kişilerden oluştuğu belirtiliyor. Suçluların daha önce online olarak ahşap paletler gibi hayali ürünler satttığı, Covid-19’un yayılmasıyla birlikte yöntem değiştirerek, hayali olarak koruyucu ürünler satmaya başlamışlar. Suçlular tarafından meşru toptan satış şirketlerine ait olanlara benzer web sayfaları ve sahte e-posta adresleri oluşturulmuş. 

Bu şirketlerin kimliğine bürünen suçluların, Avrupa ve Asya’daki kurbanlarını kandırarak sipariş vermelerini sağlamışlar. Daha sonra ise ödemeleri önden talep etmişler fakat siparişleri asla teslim etmemişler. Kurbanlardan elde edilen haksız kazançların ATM’lerden çekilmeden önce Romanya’daki bazı banka hesapları aracılığıyla aklandığı belirtiliyor.