More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

WhatsApp Başkanı: Apple’ın çocuk güvenliği güncellenmesi bir gözetim sistemidir

Facebook’un sahibi olduğu anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp’ın Başkanı Will Cathcart, Twitter’da yayınladığı bir ileti dizisinde Apple’ın çocuklara yönelik cinsel istismar görüntüleri için iPhone’ları taramasını sağlayacak bir güvenlik güncelleştirmesi planını endişe verici olarak nitelendirdi.

Will Chart’ın bu ileti dizisindeki ilk tweetinde “Apple’ın dün yayınladığı bilgileri okudum ve endişeliyim. Bunun yanlış bir yaklaşım olduğunu ve tüm dünyadaki insanların mahremiyetine yönelik bir ihlal olduğunu düşünüyorum. İnsanlar bu sistemi WhatsApp’ta kabul edip etmeyeceğimizi sordu. Cevap, hayır” diye belirtti.

Will Chart, Apple’ın kendisinin veya bir hükümetin kontrol etmek istediğine karar verdiği herhangi bir şey için özel içeriği taramak adına, çok kolay kullanılabilecek bir gözetim sistemi kurduğunu ve işlettiğini belirtti. Ayrıca, böyle bir sistemin Çin’de veya diğer ülkelerde nasıl suistimal edilebileceği veya casus yazılım şirketleri tarafından nasıl suistimal edilebileceği hakkında sorular sordu.

Cathcart ayrıca Apple yazılımının bir kullanıcının telefonunuzda bulunan tüm özel fotoğraflarını, hatta kimseyle paylaşmadığı fotoğrafları bile taramasına izin vereceğini belirtti. Bununla birlikte Apple’ın tüketicilerine yazdığı 2016 tarihli bir mektuba işaret etti.

Catchart’ın bu iletilerine cevaben Apple’ın bir sözcüsü, kullanıcıların iCloud Fotoğraflarını devre dışı bırakmayı seçebileceklerini belirterek, Cathcart’ın yazılımlarıyla ilgilili nitelendirmelerine itiraz etti.

Pek çok yerden itiraz geliyor

Sadece WhatsApp’ın Başkanı değil pek çok kişi ve kuruluştan, Apple’ın duyurduğu bu özelliklerle ilgili eleştiriler geliyor. Mesela Edward Snowden, Financial Times’ın sistemle ilgili makalesini retweet ederek Apple’ın ne yaptığına dair kendi tanımlamasını yaptı.