Polonyalı yetkililer, 500’den fazla kişinin Pegasus casus yazılımı kullanılarak hedef alındığını söyledi

Polonya’daki savcılık tarafından yapılan açıklamaya göre 2017-2022 yılları arasında yaklaşık olarak 578 Polonya vatandaşının, NSO Group’a ait ticari casus yazılımı Pegasus tarafından hedef alındığı belirtildi.

Wp.pl’nin haberine göre Başsavcı Adam Bodnar, Senato Mareşali Małgorzata Kidawa-Błońska’ya 2023 yılında gerçekleştirilen operasyonel kontrol ile ilgili bilgiler verdi. Polonya gizli servisi tarafından, 2017-2022 yılları arasında  ticari casus yazılımı Pegasus kullanılarak hedef alınan kişi sayısının 578 olarak olarak ifade edildi.

Bodnar’ın verdiği bilgilere göre Pegasus kullanılarak gözetlenen kişi sayısı 2017 yılında 6 kişi iken, 2021 yılına gelindiğinde sayının 162 kişiye ulaştığı belirtildi.

Bununla birlikte Polonya’nın özel servislerinden üst düzey bir yetkili olan Tomasz Siemoniak’in Polonya’daki TVN24’e verdiği bir röportajda 500’ün üzerinde vatandaşın bu casus yazılım yoluyla izlenildiğini onayladı. Tomasz Siemoniak bazı casusluk vakaları, terör şüphesi ya da karşı istihbarat çabasının bir parçası olarak casus yazılımın kullanılmasında haklı olunduğu dile getirdi. 

Ancak son yıllarda çıkan araştırmalarda, Pegasus’un sadece suçlular yada aranan kişiler için değil başta ülkedeki muhalifler, gazeteciler, avukatlar, sivil toplumun önde gelenleri hatta o zamanki mevcut hükümette yer alan politikacıların da olduğu ortaya çıkmıştı.

Önceki Yazı

Batı Sahra’daki insan hakları aktivistlerini hedef alan yeni bir kötü amaçlı mobil uygulama keşfedildi

Sonraki Yazı

Hizmet olarak kimlik avı servisi sunan LabHost, uluslararası kolluk kuvvetleri tarafından kapatıldı

İlgili İçerikler