ABD, gelişmiş ağ teknolojisi sunan Kanada merkezli Sandvine’ın kara listeye alındığını duyurdu

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Mısır hükümetine kitlesel gözetim ve sansür için gerekli teknolojiyi sağladığı belirtilen Sandvine, ticaret kısıtlamaları listesine eklendiği belirtildi. Bakanlık, şirketin sağladığı teknolojinin Mısır’da “kitlesel ağ izleme ve sansürde kullanıldığını” bunun da “ABD’nin ulusal güvenlik ve dış politika çıkarlarına aykırı olduğunu” söyledi.

NSO Group veya Candiru gibi ticari casus yazılım satan şirketlerden farklı olarak Sandvine, çoğu zaman yasa koyucuların ve düzenleyicilerin radarına diğerlerine nazaran daha az giriyor denilebilir. Özel sermaye grubu Francisco Partners’a ait olan Sandvine internet servis sağlayıcılarına ve telekom şirketlerine, ağlarını yönetmelerine yardımcı olmak için üst düzey teknoloji satıyor. Şirketin bu teknolojiyi sıklıkla aktivistleri, gazetecileri ve siyasi muhalifleri sansürlemek, kapatmak ve gözetlemek için kullanan otoriter rejimlere sattığı biliniyor.

Şirket, ağlar arasında geçen devasa internet trafiği akışını izlemek için kullanılabilen, derin paket inceleme teknolojisi olarak bilinen bir teknolojiyi satıyor. Derin paket incelemesi, paketlerin engellenmesi veya yeniden yönlendirilmesi de dahil olmak üzere ağ trafiğini incelemek ve yönetmek için belirli kalıpların ve imzaların kullanıldığı bir paket filtreleme biçimidir.

Ancak geliştirilen teknoloji aynı zamanda, trafiği sitelerden veya sosyal medya platformlarından uzaklaştırıp çıkmaz sokaklara yönlendirmek ve bunları etkili bir şekilde sansürlemek için de kullanılabilir. Bu, Rus devlet sansürü Roskomnadzor’un hükümetin yasakladığı siteleri kapatmak veya kısıtlamak için kullandığı ana teknolojidir.

Bir şirket Varlık Listesine alındıktan sonra, ABD’de de hala iş yapmak istiyorsa eğer operasyonlarının daha iyi denetlenmesini sağlamak için katı lisans gerekliliklerine ve diğer kurallara uymaları gerekiyor. Bununla birlikte herhangi bir ABD merkezli şirket, Sandvine ile çalışmak isterse özel bir lisans alması gerekecek.

Önceki Yazı

Change Healthcare, Alphv/BlackCat fidye yazılım grubu tarafından hedef alındığını doğruladı

Sonraki Yazı

TikTok, İtalya’da 10 milyon euro para cezasına çarptırıldı

İlgili İçerikler