ABD merkezli bir bulut sağlayıcısına, kötü amaçlı kripto madencilik yazılımı bulaştırdığı iddiasıyla bir Ukraynalı tutuklandı

Ukrayna polisi tarafından geçen hafta gerçekleştirilen operasyon çerçevesinde,  ABD merkezli tanınmış bir bulut hizmeti sağlayıcısının sunucularına kötü amaçlı kripto madencilik yazılımı bulaştırdığı iddiasıyla bir kişiyi tutukladı.

Güneydeki Mykolaiv şehrinde yaşayan 29 yaşındaki Ukrayna vatandaşının, yaklaşık iki sene boyunca 2 milyon doların üzerinde kripto para madenciliği yaptığına inanılıyor. 9 Ocak’ta gerçekleşen operasyon çerçevesinde şüpheliye ait 3 yerde aramalar gerçekleştirildi ve aramalar çerçevesinde bilgisayarlar, banka kartları ve diğer elektronik cihazlara el konuldu.

Europol tarafından verilen bilgilere göre bir bulut sağlayıcısı tarafından güvenliği ihlal edilmiş kullanıcı hesaplarına ilişkin bilgilerle Ocak 2023’te kendilerine başvurmuş. Europol’de bu bilgiyi daha sonra soruşturmayı başlatan Ukraynalı yetkililerle paylaşmış.

Ukrayna polisinin paylaştığı diğer bilgilere göre şüphelinin 2021’den itibaren “dünyanın en büyük e-ticaret şirketlerinden birinin”  bir yan kuruluşa ait 1500 hesaba izinsiz eriştiği belirtildi.

Bunu yaparken de kaba kuvvet saldırısı olarak bilinen otomatik şifre testi yöntemi için kendisinin geliştirdiği bir yazılımı kullanmış. Şüpheli,  güvenliği ihlal edilmiş hesapları kullanarak hedeflenen sistemlere uzaktan erişim sağlayıp, ardından kötü amaçlı kripto madencilik yazılım bulaştırmış. 

Önceki Yazı

Volodymyr Zelensky’nin Davos ziyaretinin ardından, İsviçre hükümetine ait bazı sitelere DDoS saldırısı gerçekleştirildi

Sonraki Yazı

SolarWinds saldırısının arkasındaki tehdit aktörleri, Microsoft’un kurumsal e-posta hesaplarına erişti

İlgili İçerikler