Mısırlı muhalif politikacının Predator casus yazılımıyla hedef alınıp, saldırıya uğradığı doğrulandı

Mısırlı muhalif siyasetçi Ahmed Eltantawy’ın yakın bir zamanda Predator casus yazılımı kullanılarak hedefi alınıp, saldırıya uğradığı doğrulandı. Citizen Lab araştırmacıları Ahmed Eltantawy’ın hedef alınmasının Mısır hükümetinin bilgisi dahilinde olduna inandıklarını belirtiyor.

Google’un TAG ve Toronto Ünivesitesi’nde faaliyetlerine devam eden Citizen Lab’ın güvenlik araştırmacıları ortak olarak yaptıkları araştırma sonucunda iPhone’daki sıfırıncı gün açıklıkları tespit etmişti. Google TAG ekibi dün bununla ilgili araştırmasını yayınlarken, Apple tarafından bu hafta perşembe günü acil güvenlik güncelleştirmeleri yayınlandı.

Citizen Lab tarafından yayınlanan ayrıntılı raporda eski Mısırlı milletvekili Ahmed Eltantawy’ın Mayıs ve Eylül 2023 arasında hedef alınıp, saldırıya uğradığı tespit edilmiş. Hedef alınma zamanı olarakta Eltantawy’nin 2024 Mısır seçimlerinde Başkanlığa aday olma planlarını kamuoyuna açıklamasının ardından gerçekleşmiş. Yine bu açıklama sonrasında Eltantawy’ın ailesinde 12 kişi ve destekçilerinden de bazıları tutuklanmıştı.

Ahmed Eltantawy’ın Mayıs ayından itibaren casus yazılım tetiklenmesini gerçekleştirmek için kötü amaçlı bağlantıların yer aldığı SMS ve Whatsapp yolula hedef alınmış. Eltantawy, Mayıs 2023 ve Eylül 2023’te Whatsapp’tan gelen mesajlar gibi görünen birkaç SMS mesajı aldı ve bu SMS’lerden birinde Whatsapp hesabına yeni giriş yapılması gerektiği söylenen şeyi “sonlandırmasını” isteyen bir bağlantı yer almış.

24 Haziran’da ise Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu’ndan “Angie Raouf” olduğu iddia edilen bir kişi tarafından bağlantı içeren bir mesaj yollanılmış. Yine aynı kişi tarafından 12 Temmuz’da yine bir bağlantı içeren başka bir mesaj yollanılmış.

Ağustos ve Eylül aylarında ise Vodafone Egypt mobil veri bağlantısını kullanan Ahmed Eltantawy, telefon üzerinden güvenli bağlantısı (HTTPS) olmayan bir web sitesine gittikten sonra otomatik olarak kötü amaçlı bir web sitesine yönlendirildi ve bunun sonucunda casus yazılım yüklendi. Araştırmacılar, bu saldırıların “Telecom Egypt ile Vodafone Egypt arasındaki bağlantı” olarak tanımladığı ağ enjeksiyonu yoluyla gerçekleştirildiği belirtti. Ancak, elde edilen teknik verilerden bunun hangi operatör tarafında konumlandırıldığı net olarak bilinmesede araştırmacılar Vodafone Egypt’tan şüpheleniyor.

Araştırmacılar, casus yazılımın devlet kurumlarına satıldığı ve Mısır’ın bilinen bir Predator müşterisi olduğu göz önüne alındığında, enjeksiyonun Mısır’da yapılması ve bu hedeflemenin gerçekleşmiş olması göz önüne alındığında bu kurulumun Mısırlı yetkililerin yetki alanı dışında yapılmış olmasına pek olasılık vermiyorlar.

ABD Ticaret Bakanlığı, ABD’nin ulusal güvenliğine veya dış politika çıkarlarına aykırı faaliyetlerde bulunması sebebiyle Temmuz ayında Intellexa ve Cytrox’u kara listeye almıştı. Yunan istihbaratı Predator casus yazılımını kullanarak, Meta’nın eski yöneticisi Artemis Seaford’ı dinlemişti. Yunan gazeteci Thanasis Koukasis‘de kurbanlar arasında yer alıyordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Yazı

Apple, Predator casus yazılımı tarafından aktif olarak isitismar edilen 0-day açıkları için acil yama yayınladı

Sonraki Yazı

Türkiye: Eylül ayında ortaya çıkan fidye yazılım kurbanları ve diğer veri sızıntıları

İlgili İçerikler