More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

ABD ve Polonya makamları, ortak operasyonla LolekHosted’e el koydu

ABD makamlarının, Polonyalı yetkililerle birlikte gerçekleştirdiği ortak operasyon çerçevesinde siber suçlulara kimlikliklerini gizleme garantisi verip, web barındırma hizmeti veren şirkete el koydu ve operasyon çerçevesinde 5 kişi tutuklandı.

Katowice’deki Bölge Savcılığının (Prokuratura Regionalna w Katowicach), Polonya Merkezi Siber Suç Bürosu ile birlikte yürüttüğü operasyon çerçevesinde siber suçlulara kimlikliklerini gizleme garantisi verip, web barındırma hizmeti veren LolekHosted.net’in arkasında olduğu düşünülen 5 kişi tutuklandı. Operasyon çerçevesinde barındırma hizmeti kapsamında kullanıma sunulan yüzlerce sunucu, çok sayıda bilgisayar donanımı, cep telefonu, elektronik veri taşıyıcıları ve kripto para birimleri kontrol altına alındı.

 LolekHosted.net’i kuran kişiler, müşterilerine kimliklerini koruyacağını vaat ederek, sunucularında herşeyi barındırabileceklerinin reklamlarını yaptılar. Gerçekleştirilen reklamlar siber suç çetelerinin de ilgisini çekerek buralarda stealer olarak adlandırılan bilgi çalan zararlı yazılımlar, botnet yönetimleri, sahte online mağazalar, kimlik avı kampanyaları, DDoS saldırıları, fidye yazılım yönetimleri gibi pek çok yasadışı siber suçlar için büyük bir çekim merkezi haline gelmiş.

Europol’e göre FBI, İç Gelir Servisi (IRS) ve Polonya kurumlarının da dahil olduğu “karmaşık bir soruşturmanın” ardından 8 Ağustos’ta LolekHosted.net sunucularına el koydu.

Polonya’daki operasyon kapsamında tutuklanan 5 kişiden ikisi tedbir amaçlı tutuklanırken, diğer 3 kişi polis denetimi başta olmak üzere kefalet ve yurtdışı çıkış yasağı tedbirleriyle birlikte salıverildi. Bununla birlikte tutuklanan kişilerle ilgili herhangi bir detay verilmedi.

LolekHosting, Netwalker fidye yazılımını barındırdı!

ABD Adalet Bakanlığı tarafından 11 Ağustos’da yayınlanan duyuruya göre ABD’li savcılar Florida’da 36 yaşındaki Polonya uyruklu Artur Karol Grabowski hakkında  LolekHosted.net’i işlettiği iddiasıyla iddianame hazırladı. Duyuruda, dünya çapında yüzlerce hedefi etkileyen NetWalker fidye yazılımı saldırılarından bu barındırma hizmetinin sorumlu olduğu belirtildi. Savcılar, bu olayların en az 50’sinde bir şekilde LolekHosting’in kullandığını belirtti.

Grabowski, bilgisayar dolandırıcılığı komplosu, elektronik dolandırıcılık komplosu ve uluslararası kara para aklama suçlarından 45 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya.