Group-IB’nin kurucu ortağı lya Sachkov’a vatana ihanetten 14 yıl hapis cezası verildi

Merkezi Singapur’da bulunan Group-IB kurucu ortağı ve CEO’su Ilya Sachkov, Moskova’daki mahkemenin Çarşamba günü verdiği kararla vatana ihanetten 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Rus haber ajansı Tass’ın haberine göre savcılığın daha önce 18 yıl ceza istemesine karşın mahkeme, Sachkov’u Rus Ceza Kanunu’nun 275. Maddesi (yüksek vatana ihanet) uyarınca suçlu buldu ve onu maksimum güvenlikli bir hapishanede 14 yıl hapis, bir yıl özgürlük kısıtlaması ve 500 bin ruble (yaklaşık 5550 dolar) para cezasına çarptırdı. Savcılığa göre Ilya Sachkov, 2011 yılında gizli bilgileri yabancı istihbarata teslim ederek Rusya’nın ulusal çıkarlarına itibar zedelenmesine neden olmuş.

Group-IB’nin yaptığı resmi açıklamasına göre Ilya Sachkov, 6 Temmuz’da başlayan mahkeme öncesinde yaklaşık 2 yıldır tutuklu olarak kalmış. İlk birkaç ay dışında geriye kalan tüm zamanlarda dış dünya ile herhangi bir şekilde iletişim kurma ve hem ailevi hem de herhangi bir arkadaşının ziyaret edebilme hakkından mahrum bırakılmış.

Bunların yanında Ilya Sachkov’e yöneltilen suçlamalara yönelik tüm kanıtlara da hiçbir şekilde erişilmesine izin verilmemiş ve tüm duruşmalar gizli bir şekilde gerçekleşmiş. Group-IB, çalışanlarının “İlya’nın masumiyetine tam güveni” olduğunu ve “yanlış bir şekilde hapse atıldığını” belirtti.

2018 yılında şirket merkezini Singapur’a taşıyan Group IB, ülkenin önde gelen siber güvenlik şirketlerinden biri olarak geçiyor. Şirket, sık sık Europol ve Interpol gibi uluslararası kuruluşlar ile işbirliği yaparak zararlı yazılım çeteleri, fidye yazılım çeteleri ve e-posta dolandırıcılığı vs. gibi pek çok siber suçlunun yakalanmasında aktif olarak görev almıştı ve almaya da devam ediyor.

Önceki Yazı

Citrix, NetScaler ADC ve Gateway’deki sıfırıncı gün açığı için acil yama yayınladı

Sonraki Yazı

Türkiye’den 3 fidye yazılım kurbanı, Temmuz ayında açıklandı

İlgili İçerikler