More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

Siber güvenlik şirketi Group-IB’nin CEO’su Ilya Sachkov, vatana ihanet şüphesiyle Moskova’da tutuklandı

Rus siber güvenlik şirketi Group-IB kurucu ortağı ve CEO’su Ilya Sachkov, istihbari verileri yabancı istihbarat teşkilatlarıyla paylaştığı iddia edilerek, Rus yetkililer tarafından vatana ihanet suçlamasıyla Salı günü gözaltına alındı. Ilya Sachkov’un toplamda 2 ay boyunca tutuklu kalacağı belirtiliyor.

Ilya Sachkov’un gözaltına alındığı aynı gün, şirketin Moskova ofisine de bir baskın düzenlendi. Yapılan baskınlar ilk olarak Rus Haber Ajansı RTVI tarafından duyuruldu. Yapılan aramaların yine aynı günün geç saatlerinde sonlandırıldığı belirtiliyor.

Rus Devlet Haber Ajansı Tass‘ın güvenlik güçlerinden bilinmeyen bir kaynağa dayandırdığı habere göre, Salı günü tutuklanan Sackov’un vatana ihanet suçlamasını kabul etmemesinin yanı sıra yabancı devletlerinin istihbarat teşkilatlarıyla işbirliği yaptığı gerçeğini de kabul etmediğini belirtmiş.

Group IB tarafından basın açıklaması yapıldı

Group-IB, Sackov’un tutuklandığını doğrularken sadece şirket avukatlarının Moskova mahkemesinin kararını incelemekte olduğunu ve Sachkov’un masumiyetine “güvendiğini” söyleyen bir açıklamanın ötesinde yorum yapmadı. Bunlarla birlikte Sackov’un yokluğunda ise şirketin baş teknik sorumlusu Dmitry Volkov’un yakın gelecekte liderlik görevlerini devralacağı da duyuruldu.

2018 yılında şirket merkezini Singapur’a taşıyan Group IB, ülkenin önde gelen siber güvenlik şirketlerinden biri olarak geçiyor. Merkezini başka bir ülkeye taşımasına karşın, şirkete ait ürünlerin pek çoğu hala Rusya’da geliştirilmeye devam ediyor. Şirket, geçmiş zamanlarda sık sık Europol ve Interpol ile işbirliği yaparak zararlı yazılım çeteleri, fidye yazılım çeteleri ve e-posta dolandırıcılığı vs. gibi pek çok siber suçlunun yakalanmasında aktif olarak görev almıştı.

Rus Hükümeti bilgisayar korsanlarını yakalama konusunda ciddi değil!!

Bloomberg tarafından 2020 yılında yayınlanan habere göre Sackov, Rus Hükümeti’nin bilgisayar korsanlarını yakalama konusunda ciddi adımlar atmadığını belirtmiş. 2019 yılının yaz aylarında Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, Kazan yakınlarındaki bir üniversitede sektörün daha fazla nasıl geliştirileceğini tartışmak için önde gelen şirket temsilcileriyle bir araya gelmiş ve konuklardan biri de Sackov’muş. Sackov bu konuyla ilgili kendisine söz hakkı geldiğinde, bu işin çok kolay olduğunu ve ilk adım olarak  Evil Corp olarak bilinen bilgisayar korsanı grubun elebaşı olduğu iddia edilen Maksim Yakubets’i tutuklamasını önermiş. Sackov, bu gibi durumların Rusya merkezli herhangi bir ürünün geliştirilmesini engelliyor diye belirtmiş.

ABD Adalet Bakanlığı, şirket çalışanı Nikita Kislitsin’e dava açtı

ABD Adalet Bakanlığı Group-IB’nin ağ güvenliği başkanı Nikita Kislitsin’ne 2020 yılının bahar aylarından dava açarak, 2012 yılında sosyal ağ olan Formspring’e ait verilerin çalınması satmaya çalışılmasıyla ilgili suçladı. Ancak ABD Adalet Bakanlı’ğının iddiasına karşılık şirket, Kislitsin’in görevi kötüye kullandığına dair “hiçbir bulguya” rastlamadıklarını söyleyerek onu savundu.