Ukrayna polisi, Rusya yanlısı propaganda ve internet dolandırıcılığı yapmakla suçlanan bir bot çiftliğini bastı

Ukrayna polisi, Lviv, Vinnytsia ve Zaporizhzhia şehirlerinde Ukrayna’daki savaş hakkında  sosyal medyada dezenformasyon yaydığından şüphelenilen 100’den fazla kişiyi ifşa ettikten sonra bilgisayar ekipmanına, cep telefonlarına ve binlerce SIM karta el koydu.

Lviv, Vinnytsia ve Zaporizhzhia şehirlerinde gerçekleştirilen operasyonlar kapsamında 21 yerde arama gerçekleştirildi. Ukrayna siber polisi tarafından keşfedilen bu bot çiftliğinin daha öncekilerden daha büyük olduğu belirtilirken, organizasyon içerisinde ülkenin çeşitli yerlerinde 100’den fazla kişi yer alıyordu. Bot çiftliği yöneticilerinin farklı mobil operatörlerden yaklaşık 150 bin SIM kart kullanarak çeşitli sosyal medya platformlarında sahte hesaplar oluşturduğu tespit edilmiş. Bunların yanında bilgisayarlar, cep telefonları, 250’den fazla GSM ağ geçidi ele geçirildi.

Bot olarak adlandırılan bu sahte hesaplar aracılığyla Rus askerlerinin Ukrayna’daki eylemlerini haklı çıkarmak ve yasa dışı içerik dağıtmak da dahil olmak üzere Rusya adına bilgi ve psikolojik operasyonlar gerçekleştirilmiş.

Oluşturulan bu hesaplar dezenformasyonun yanı sıra  Ukrayna vatandaşlarının kişisel verilerinin yasa dışı paylaşımı ve sözde güvenlik tehditleri hakkında sahte mesajlar yaymak da dahil olmak üzere internet dolandırıcılığı yapmışlar. Bu kapsamda bot çiftliğinin yöneticileri bundan dolayı da suçlandı.

Bu operasyon, Ukrayna polisinin yaptığı ilk bot çiftliği baskını değildi. Yetkililer, Ukrayna Savunma Kuvvetlerini itibarsızlaştırmak ve Rusya lehine propaganda yapmak için kurulan başka bir bot çiftliğine 12 Haziran’da baskın yapmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Yazı

ABD, casus yazılım satan iki şirketi daha kara listeye aldığını duyurdu

Sonraki Yazı

Citrix, NetScaler ADC ve Gateway’deki sıfırıncı gün açığı için acil yama yayınladı

İlgili İçerikler