PV ölçüm ve teşhis çözümlerine ait 130 binden fazla varlığın, internette herkese açık olduğu keşfedildi

Uzaktan performans izleme, sorun giderme, sistem optimizasyonu ve yenilenebilir enerji üretim birimlerinin uzaktan yönetimine olanak sağlayan Photovoltaic sistemlerine yönelik yapılan araştırmada on binlerce sistemin herkese açık olarak internette olduğu keşfedildi.

Siber güvenlik şirketi Cyble’ın güvenlik araştırmacıları internette herkese açık PV yardımcı programları için bir web taraması gerçekleştirmiş. Gerçekleştirilen tarama sonrasında aralarında Solar-Log, Danfoss Solar Web Server, SolarView Contec, SMA Sunny Webbox, SMA Cluster Controller, SMA Power Reducer Box, Kaco New Energy & Web, Fronis Datamanager, Saj Solar Inverter ve ABB Solar Inverter Web GUI’nin bulunduğu çeşitli satıcılara ait 134 bin 634 varlık keşfedilmiş. Açığa çıkan bu varlıkların, tehdit aktörlerinin  onlarla etkileşime girmesine izin verecek şekilde savunmasız veya yanlış yapılandırılmış olması gerekmediğine vurgu yapılıyor.

Bununla birlikte Cyble güvenlik araştırmacıları, kimliği doğrulanmamış ziyaretçilerin bir saldırı düzenlemek için kullanılabilecek ayarlar da dahil olmak üzere bilgileri toplayabildiğini keşfetmiş.

Rapor içerisindeki önemli noktalardan biri de keşfedilen ürünler için mevcut güvenlik açıklarının olduğu ve bunların rapor edildiği, rapo edilen bu güvenlik açıklarının istismar kodlarının da mevcut olduğu ve tehdit aktörlerinin güncel olmayan ürün yazılımlarını çalıştıran sistemlere yönelik saldırı olasılığının arttığı vurgulanmış.

Cyble, PV kontrol sistemleri yeterince güvenli olduğunda bile, bu araçlar için oturum açma bilgilerini toplayabilen bilgi çalan zararlı  yazılım riskine de dikkat çekiyor.

Contec’in SolarView ürününe yönelik aktif saldırılar keşfedildi

Contec’in SolarView sistemini etkileyen kimliği doğrulanmamış bir uzaktan komut ekleme güvenlik açığı olan CVE-2022-29303, dağıtılmış hizmet reddi (DDoS) gücünü artırmak için yeni sistemler arayan nispeten yeni bir Mirai varyantı tarafından kullanıldı.

Cyble araştırmacıları gerçekleştirdikler taramalar sonucunda dünya çapında herkese açık olarak 7309 SolarView cihazı bulurken, VulnCheck’in yayınladığı başka bir raporda,  savunmasız bir aygıt yazılımı sürümü kullanan Contec SolarView’in 425 varlığı keşfedildi.

Önceki Yazı

Google Play’de keşfedilen iki uygulama, kullanıcı verilerini Çin’deki sunuculara gönderirken keşfedildi

Sonraki Yazı

Fransa ve Hollanda polisinin EncroChat’i hacklemesinden bu yana toplamda 6500’den fazla kişi tutuklandı

İlgili İçerikler