More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

Fransa ve Hollanda polisinin EncroChat’i hacklemesinden bu yana toplamda 6500’den fazla kişi tutuklandı

Organize suç grupları tarafından yaygın olarak kullanılan şifreli iletişim aracı EncroChat’in kaldırılması üzerinden yaklaşık 3 sene geçti ve yetkililer tarafından yapılan duyuruya göre bu süre içerisinde dünya çapında 6500’den fazla şüpheli tutuklandı. Tutuklananlar arasında ise yüksek değerli hedef olarak 197 kişi bulunuyor.

2020 yılında gerçekleştirilen EncroChat operasyonu, Fransa ve Hollanda yetkilileriyle birlikte Eurojust ve Europol tarafından da desteklendi. Dünya çapında 6500’den fazla şüphelinin tutuklanmasının yanı sıra 900 milyon Euro’ya yakın suç fonu da ele geçirildi.

Fransız ve Hollanda ceza adalet sistemlerinden temsilciler, operasyonun üçüncü yıldönümü münasebetiyle Lille’de düzenledikleri basın toplantısında EncroChat operasyonunun sonuçlarına ilişkin genel bir bakış sundular. Gerçekleştirilen toplantıda sunulan bilgilere bakıldığında:

– 197’si Yüksek Değerli Hedefler olmak üzere toplamda 6558 şüpheli tutuklandı
– Şimdiye kadar hüküm giymiş suçlulara toplamda 7 bin 134 yıl hapis cezası verildi
– 739,7 milyon avro nakit ele geçirildi
– Varlıklarda veya banka hesaplarında dondurulmuş 154,1 milyon Euro
– 30,5 milyon kimyasal uyuşturucu hap ele geçirildi
– 103,5 ton kokain ele geçirildi
– 163,4 ton esrar ele geçirildi
– 3,3 ton eroin ele geçirildi
– 921 araç, 271 mülk yada ev ele geçirildi
– 923 silah, 21 bin 150 mermi ve 68 patlayıcı ele geçirildi
– 83 tekne ve 40 uçak ele geçirildi
– 100’e yakın suikast önlendi

EnroChat’in kurucuları, ek mahremiyete ihtiyaç duyan ünlüler için uygulamayı geliştirdiğini iddia etse de EncroChat, Avrupa’daki ciddi organize suç grupları tarafından yaygın olarak kullanılan, ısmarlama bir şifreli iletişim platformuydu.

Cihaz başına yaklaşık 1.000 Euro’luk bir abonelik ücreti karşılığında müşterilere, fiziksel gizlilik korumaları ile tasarlanmış ve gizli bir iletişim platformu sunan cep telefonları sağlandı. Ayrıca, 7/24 desteğe sahip altı aylık bir süre için 1500 Euro’luk bir maliyetle dünya çapında abonelikler sunuyordu.

Platformun nasıl ele geçirildiği ile ilgili spekülasyonlar devam etse de Fransız savcı Carole Etienne’nın gazetecilere verdiği demeçte, şifreli iletişime erişmek için kullanılan cihazın, niteliği açısından ulusal güvenlik gerekçesiyle gizlendiğini söyledi.

Toplamda 6558 şüpheli tutuklanmasına karşın, tutuklamaların hangi ülkelerde gerçekleştiği ile ilgili bir ayrıntı paylaşılmadı. Yalnızca Birleşik Krallık’ta Ulusal Suç Dairesi (NCA), geçen yıl itibariyle EncroChat hackinden elde edilen istihbarata dayanarak 2800’den fazla kişinin tutuklandığını bildirdi.

EncoChat istihbaratına dayalı çok sayıda kovuşturma ve mahkeme davası, hem Birleşik Krallık’ta hem de Avrupa genelinde halen devam etmektedir.