More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

OPERA1ER siber suç çetesinin kilit bir üyesi Afrika’da tutuklandı

Interpol tarafından yapılan duyuruya göre Fransızca konuşan ve Opera1er olarak bilinen bir siber suç çetesinin üst düzey bir üyesinin, Haziran başında Fildişi Sahili’nde tutuklandığı belirtildi.

Opera1er olarak bilinen Siber suç çetesinin yasadışı e-posta uygulamaları ilk olarak 2018 yılında Group-IB tarafından keşfedilmiş. Kasım 2022’de ise Group-IB tarafından grubun finansal kurumlara ve mobil bankacılık hizmetlerine kötü amaçlı yazılım, kimlik avı kampanyaları ve iş e-postası gizliliği (BEC) dolandırıcılığı ile yaptığı saldırılar hakkında kapsamlı bir rapor yayınladı.

Interpol, adı açıklanmayan zanlının Haziran başında Fildişi Sahili’nde tutuklandığını söyledi . NX$M$, DESKTOP Group ve Common Raven gibi takma adlarla OPERA1ER olarak bilinen grubun Afrika bankalarına, finansal hizmetlere, mobil bankacılık hizmetlerine ve telekom şirketlerine karşı en az 30 başarılı saldırıya karıştığı düşünülüyor. Gerçekleştirilen saldırılarla birlikte grubun en az 11 milyon dolar, potansiyel olarakta toplamda 30 milyon dolar çaldığı söylendi.

INTERPOL Siber Suç Operasyonları Direktör Yardımcısı Bernardo Pillot yaptığı açıklamada, Nervone Operasyonu’nun uluslararası işbirliği ve istihbarat paylaşımı yoluyla neler başarabileceğimizin bir kanıtı olduğunu belirtti.  Bu başarılı operasyonun, organize siber suç ağlarını ortadan kaldırmaya yönelik süregelen misyonlarında önemli bir adımı işaret ettiğini ve siber suçlara karşı gidişatı durdurmak için toplu eylemin gücünü gösterdiğini belirtti.

Operasyon Nervone olarak adlandırılan soruşturma, Afripol, Group-IB ve Fildişi Sahili’nin Direction de l’Information et des Traces Technologiques (DITT) dahil olmak üzere çok sayıda tarafı içeriyordu.