More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

ABD’nin Montana eyaletinde, TikTok’un yasaklanmasını öngören yasa tasarısı onaylandı

Montana Valisi Greg Gianforte, ABD içersinde bir ilki gerçekleştirerek popüler sosyal medya platformu TikTok’un eyalet içerisinde yasaklanmasını öngören yasa tasarısını onayladı. Tasarı, TikTok’un Montana’nın bölgesel yetki alanı içinde faaliyet göstermesini yasaklıyor ve mobil uygulama mağazalarının uygulamayı Montana sakinleri için kullanılamaz hale getirmesini talep ediyor.

Valisi Greg Gianforte tarafından yapılan Twitter paylaşımında, Montanalıların kişisel ve özel verilerini Çin Komünist Partisinden korumak için TikTok’u Montana’da yasakladım diye belirtti. Yasa tasarısının onaylanmasının ardından Vali, eyaletin bilgi işlem sorumlusu ve yürütme ajansı yöneticilerine yabancı düşmanlarla bağlantılı tüm sosyal medya uygulamlarının kamuya ait cihaz ve ağlarda yasaklanması talimatını verdi.

Yasa kapsamında bireysel kullanıcılara herhangi bir ceza kesilme işlemi uygulanmayacak. Ancak, uygulama mağazası operatörleri ve TikTok’un kendisi, günlük ihlal başına 10 bin dolar para cezasına çarptırılabilir. Buradaki bireysel ihlal “Bir kullanıcının TikTok’a her eriştiğinde, TikTok’a erişme yeteneğinin sunulduğu veya TikTok’u indirme yeteneğinin sunulduğu her zaman” olarak nitelendiriliyor.

ABD’de ve diğer ülkelerde gerçekleşen yasaklamalar sadece kamu kuruluşlarında etkin olurken, Montana’da ise herkes için geçerli olacak ve bu kapsamda ABD’de bir ilk gerçekleşmiş olacak. Vali tarafından verilen talimatla, eyaletteki devlet kurumlarında hemen yasaklanmasına karşın yasanın 1 Ocak 2024’te yürürlüğe gireceği belirtildi.

TikTok sözcüsü Brooke Oberwetter, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Vali Gianforte’nin eyalet çapında yüzbinlerce insanı güçlendiren bir platform olan TikTok’u yasa dışı bir şekilde yasakladığını, Montana halkının Birinci Değişiklik haklarını ihlal eden bir yasa tasarısını imzaladığını belirtti.