Endüstriyel altyapılara yönelik siber güvenlik hizmeti veren Dragos, yayınladığı 2022 yıl sonu raporuna göre endüstriyel altyapılara (ICS/OT) yönelik gerçekleştirilen fidye yazılım saldırılarında bir önceki yıla göre 2 kat artış yaşanmış. Gerçekleştirilen saldırıların yüzde 70’nin üretim/imalat endüstrisine yönelik olduğu belirtildi.
Dragos: Endüstriyel altyapılara yönelik fidye yazılım saldırıları 2022 yılında iki kat arttı
Yayınlanan raporun fidye yazılım ile ilgili bölümlerine baktığımız zaman, pek çok endüstri yer almasına karşın tehdit aktörleri fidye yazılım saldırılarında daha çok üretim zincirlerini hedef almış. Şirket bu kapsamda 2022 yılı içerisinde toplamda 57 farklı fidye yazılım grubunu takip etmiş ancak bunlardan sadece 39 tanesi yıl içerisinde aktifmiş.
Dragos tarafından listelenen başlıca olaylar arasında Subex, Kojima, AGCO, Foxconn, South Staffordshire Water ve DESFA’ya yönelik fidye yazılımı saldırıları ve Copper Mountain Mining gibi madencilik ve metal şirketlerine yönelik çeşitli saldırılar yer alıyor .
2021 yılıyla kıyaslanıldığında, 2022 yılı içerisindeki saldırılarda yüzde 86’lık bir artış yaşanmış ve toplamda 605 tane fidye yazılım saldırısı takip edilmiş. Bu saldırılar arasında OT ve ICS’ye yönelik fidye yazılım girişimlerinde 2021 yılına oranla %35’lik bir artış olduğu tespit edilmiş.
Fidye yazılım kurbanı olan üretim şirketlerin hangi alanda faaliyet gösterdiği ile ilgili verilen detaylarda ilk sırada 42 kurbana metal ürünleri yapan şirketler, ikinci sırada 37 kurbanla otomotiv şirketleri, üçüncü sırada 27 kurbanla elektrik ve yarı iletken işi yapan şirketler yer alıyor.
Dragos, özellikle Conti fidye yazılım çetesinin dağılmasından sonra onun yerini almak isteyen yeni kişi veya grupların türediğini belirtiyor. Her ne kadar yeni gruplar ortaya çıksada, diğer grupların aksine daha stabil ve devamlı aktif olan Lockbit çetesi yüzde 28’lik oranla en fazla saldırıyı gerçekleştiren grup oldu. Sıralamanın devamında dağılmış olmasına rağmen ikinci surada 58 kurbanla Conti, 54 kurbanla Black Basta ise üçüncü sırada yer alıyor.
En fazla fidye yazılım saldırısı Kuzey Amerika merkezli şirketlere yönelik gerçekleştirilmiş. İkinci sırada ise yüzde 32 ile Avrupa merkezli şirketlere yönelik olmuş ve en az saldırıda Avustralya merkezli şirketlere yönelik gerçekleşmiş.