Hollanda ve Almanya, gerçekleştirdiği operasyon çerçevesinde şifreli haberleşme uygulaması Exclu’u kapattı

Hollanda ve Almanya’daki adli makamlar ve kolluk kuvvetleri, Europol ve Eurojust’nde desteğiyle birlikte suç örgütleri tarafından kullanılan şifreli haberleşme uygulaması Exclu’u kapattığını duyurdu. Yapılan tahminlere göre uygulamanın organize çete üyeleri de dahil olmak üzere 3 binden fazla kullanıcısı bulunuyor.

İlgili soruşturma, Alman makamlarının Haziran 2020 yılında Hollanda makamlarıyla paylaşmış olduğu bilgiden sonra başlatılmış. Hollanda makamlarıda bu kapsamda ayrı ayrı soruşturmalar başlatmış ve siber güvenlik birimleriyle çalışmışlar.

Exclu, klasik olarak bir mesajlaşma uygulamasının gerçekleştirdiği yazılı mesaj, video, ses ve resim gönderme ile birlikte kullanıcıların birbirleriyle sohbet edebilmesini de sağlıyor. Almanya merkezli bir sunucu kullanan uygulama, kayıt olmak isteyen kullanıcılardan altı aylık lisans için 800 Euro talep ediyordu. Uygulama, yüksek düzeyde güvenilirliği ve güvenliği nedeniyle kullanıcılar tarafından övgüyle bahsedilmiş.

Ocak 2023’ün sonlarına doğru Hollanda ve Belçika’da gerçekleştirilen operasyonlar çerçevesinde 45 kişi tutuklandı. Tutuklanan kişiler arasında uygulamanın yönetici ve sahipleri dışında kayıtlı kullanıcıların da olduğu belirtiliyor. Bunlarla birlikte Hollanda, Almanya ve Polonya’da toplamda 79 adreste aramalar gerçekleştirilmiş.

Eurojust, Şubat 2022’den beri soruşturmaları desteklerken operasyonun başlatıldığı tarihte toplamda 8 koordinasyon toplantısı gerçekleştirmiş. Operasyon çerçevesinde Polonya, Hollanda ve Almanya’daki adli makamlar ve kolluk kuvvetleri birlikte çalıştı. Bu kapsamda operasyonun başlatıldığı gün toplamda 1200 polis memuru görev alırken, gerçekleştirilen aramalarda 5,5 milyon Euro nakit para, 300 bin ekstazi hap, 20 ateşli silah ve 200 adet telefon ele geçirildi. Ayrıca İki uyuşturucu laboratuvarı da kapatıldı.

Önceki Yazı

MortalKombat fidye yazılımı, Türkiye dahil birkaç ülkeyi hedef aldı

Sonraki Yazı

Dragos: Endüstriyel altyapılara yönelik fidye yazılım saldırıları 2022 yılında iki kat arttı

İlgili İçerikler

Ukrayna polisi, yaklaşık 18 bin Kazakistan vatandaşını dolandıran sahte çağrı merkezini kapattı

Ukrayna Siber Polis Departmanı tarafından geçen hafta Perşembe günü yayınlanan açıklamaya göre Kazakistan'da binlerce kişiyi dolandıran bir yeraltı çağrı merkezi Ukraynalı yetkililer tarafından bir operasyon çerçevesinde ele geçirilip, çökertildi. Operasyon kapsamında yakalanan kişilerle ilgili herhangi bir ayrıntı verilmedi.
Detaylar