More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

Yunanistan’ın veri koruma kurumu, casus yazılım şirketi Intellexa’ya 50 bin euro para cezası verdi

Yunan Watergate olarak adlandırılan skandal, gazeteci Thanasis Koukakis tarafından hükümetin yolsuzlukları ile ilgili yaptığı bir araştırma sırasında  Intellexa tarafından satılan Predator casus yazılımı tarafından cep telefonunun hacklendiğini bildirmesinin ardından ortaya çıktı.

İlgili skandalın patlak vermesinin ardından Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotaki, 2022 yılının Kasım ayında hükümetinin casus yazılım kullanımını yasaklayacağını belirtmişti. 2022 Aralık ayına gelindiğinde ise Yunanistan parlementosu casus yazılımların satışını veya bulundurulmasını suç sayan bir yasayı oy birliği ile kabul edip, geçirmişti.

Bunların yanında bu skandala ilişkin soruşturmalar ve tutuklamalarda devam ediyor. Yunan polisi tarafından 18 Ocak 2023 tarihinde Predator casus yazılım skandalıyla bağlantılı bir kadın zanlının gözaltına alındığı belirtildi. Fakat operasyonun ne zaman gerçekleştiği ile ilgili bir tarih belirtilmedi. Gerçekleştirilen operasyon, bu vaka kapsamında yapılan 12. operasyon olarak kayıtlara geçti.

DPA, Intellexa’ya 50 bin euro para cezası verdiğini duyurdu

DPA tarafından yayınlanan belgeye göre yetkili personelller tarafından Intellexa’nın Atina’daki kayıtlı adresinde denetim yapılmaya çalışıldığı zaman, bu adresin bir muhasebe firması tarafından kullanıldığını tespit etmişler.

İkinci olarak ise Atina’nın hemen güneyindeki bir kıyı banliyösü olan Elliniko’daki yer alan diğer bir ofisi denetlemeye gidildiği zaman, adreste bulunan üç katlı binanın tamamen boş olduğu ve bina içerisinde herhangi bir BT altyapısının olmadığı da tespit edilmiş. Bununla birlikte DPA, denetimlerden önce Intellexa şirketinin bilgilendirildiğini de belirtiyor.

Bu denetimlerden sonra Intellexa şirketi, soruşturmaya uyacağına ve istenen bir dizi belgeyi sağlayacağına dair DPA’ya sözlü taahhüdünü verdi. Ancak şirket tarafından istenilen belgelerin zamanında verilmemesi nedeniyle DPA, şirketin para cezasına çarptırdığını belirtti.

DPA, para cezasının yanı sıra Intellexa şirketine lansmanından bu yana oluşturduğu tüm fatura ve makbuzları istedi. Bunun yanı sıra “herhangi bir yazılım veya donanımda üretim, imalat, kişiselleştirme veya işleme ile ilgili” tüm sözleşmelerini de derhal devretmesini emretti.

Intellexa, casus yazılım kötüye kullanımlarını izleyen sivil toplum çalışmalarının bir parçası olarak Citizen Lab tarafından araştırılmıştır.