More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

Ukrayna, NATO Müşterek Siber Savunma Mükemmeliyet Merkezi’ne katılmak için anlaşma imzaladı

Ukrayna, merkezi Estonya’da bulunan NATO Müşterek Siber Savunma Mükemmeliyet Merkezi’ne (CCDCOE) katılımına ilişkin resmi bir teknik anlaşmanın imzalandığını duyurdu. İlgili anlaşmanın tam olarak resmi bir duruma gelebilmesi için CCDCOE’ye üye tüm ülkelerin de bu anlaşmayı onaylayıp, imzalaması gerekiyor.

Ukrayna’nın CCDCOE’ye üyelik başvurusu Devlet İstihbarat Teşkilatı’nın katılımıyla Ağustos 2021’de başlatılırken, 4 Mart 2021 tarihinde Ukrayna’ya resmi olarak “katkıda bulunan katılımcı” rolü verildi.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi’nin (NSDC) yaptığı açıklamaya göre, bu tür bir işbirliği Ukrayna ve NATO’nun Rusya’dan gelenler de dahil olmak üzere ortak siber tehditlere daha etkili bir şekilde karşı koymasına yardımcı olacak.

Gerçekleştirilen bu anlaşmayla birlikte Ukrayna, NATO’nun en son teknolojisine ve araştırmalarına erişirken, CCDCOE üye ülkeleride savaş sırasında siber saldırılara karşı nasıl savunma yapacakları konusunda Ukrayna’dan daha fazla şey öğrenecekler.

NATO Müşterek Siber Savunma Mükemmeliyet Merkezi (CCD COE), 14 Mayıs 2008 tarihinde NATO’nun siber savunma kapasitesinin artırımı amacıyla Estonya’nın başkenti Tallinn’de kurulmuş uluslararası bir askeri merkez olarak geçiyor. Merkez bünyesinde siber Güvenliğin gerek teknik, gerekse hukuki ve uluslararası ilişkileri ilgilendiren konularında çok çeşitli faaliyetler yürütülüyor. Bu faaliyetler arasında dünyanın en büyük uluslararası siber savunma tatbikatı olarak geçen Locked Shields yer alıyor.