More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

Kiralık DDoS hizmeti veren 48 servis kapatıldı, yönetici olduğu iddia edilen 7 kişi de tutuklandı

Europol tarafından uluslararası işbirliğiyle birlikte gerçekleştirilen operasyon çerçevesinde, ödeme yapan kullanıcıların dağıtılmış hizmet reddi (DDoS) saldırısı yapmasına olanak sağlayan düzinelerce popüler web sitesini kapatılıp, bu web sitelerin sözde yöneticileri olduğu düşünülen toplamda 7 kişi tutuklandı.

Europol tarafından gerçekleştirilen duyurundan bir gün önce ABD Adalet Bakanlığı, dünyada en fazla bilinen ve kiralık DDoS hizmeti sunan 48 alan adına el koyduğunu açıklamıştı. Bunlarla birlikte Alaska’daki yargılamada 2009 ile Kasım 2022 arasında IPStressor.com ve 2014 ile Kasım 2022 arasında da TrueSecurityServices.io servislerini işlettiği iddia edilen 2 kişi yargılanıyor. Diğer 4 kişinin ise RoyalStresser.com, Booter.sx, Astrostress.com ve SecurityTeam.io servislerini işlettirdikleri iddiasıyla Kaliforniya’da yargılanıyor. Europol’a göre ABD’de yargılanan 6 kişinin dışında diğer bir şüphelininde İngiltere’de tutuklandığı belirtiliyor.

“Power Off” olarak adlandırılan operasyon Europol’ün ABD, İngiltere, Almanya, Polonya ve Hollanda’daki kolluk kuvvetlerinin ortak bir çalışmasıyla birlikte gerçekleşti. Bu servisler yoluyla ABD ve diğer ülkelerdeki eğitim kurumları, devlet kurumları, oyun platformları ve milyonlarca kişi dahil olmak üzere çok çeşitli kurbanlara saldırıldığı iddia ediliyor.

Gerçekleştirilen bu operasyon, kolluk kuvvetlerinin kiralık DDoS hizmetleriyle mücadelede elde ettiği en son başarı olarak kayda geçti. 2018 yılında yine uluslararası polis teşkilatlarının işbirliği çerçevesinde, o zamanın bu türdeki en büyük web sitesi kaldırılmıştı ve ayda 18 ABD Doları gibi düşük bir ücret karşılığında 136 bine kadar kayıtlı kullanıcı için 4 milyona kadar DDoS saldırısı başlatmaya yardımcı oluyordu.

2018 yılıyla karşılaştırıldığı zaman, Europol’e göre yakın zamanda ele geçirilen hizmetlerden biri 30 milyondan fazla saldırı gerçekleştirmek için kullanılmış.