Hollanda Polisi, DeadBolt fidye yazılım çetesini kandırarak 150’den fazla şifre çözücü anahtar elde etti

Hollanda Polisi ile siber güvenlik şirketin Responders.NU gerçekleştirdikleri bir operasyonla, bitcoin ödemeleri tarafında yaptıkları bir hileyle DeadBolt fidye yazılımı çetesinden 150’den fazla şifre çözücü anahtar elde etmeyi başardılar.

Siber güvenlik şirketi Responders.NU, şifre çözme anahtarlarını elde etmek için olası bir yöntem hakkında bir ipucunu Hollanda Polisi ile paylaşmış. Hollanda Polisi, Responders.NU ile işbirliğine giderek bir kurban gibi bu çete ile iletişime geçerek, çete tarafından istenen tüm miktarı bitcoin olarak ödemiş. Daha sonrasında 150’den fazla şifre çözücü anahtarı almış ve bitcoin olarak yolladığı tüm parayı hemen geri çekmiş.

Hollanda Polisi, elde edilen bu şifre çözücü anahtarlarla, bu fidye yazılım saldırısına maruz kaldığını bildiren Hollanda merkezli şirketlerin tamamına yardımcı olmuş. Ayrıca, bildirilmiş olan diğer ülkelerdeki kurbanların yüzde 90’nına da yardımcı olmuşlar.

DeadBolt’un Ocak ayından bu yana aktif bir şekilde fidye yazılım operasyonlarına devam ettiği, binlerce QNAP ve NAS cihazlarını şifreledikten sonra 0.03 bitcoin fidye talep etmesiyle bilindiği belirtiliyor. Holanda Polisi’ne göre en az 1000 tanesi Hollanda’da olmak üzere dünya genelinde 20 binden fazla QNAP ve NAS cihazları bu tehdit aktörünün hedefi olmuş.

Önceki Yazı

Fortinet, CVE-2022-40684 güvenlik açığına sahip cihazların acil olarak güncellenmesi gerektiğini duyurdu

Sonraki Yazı

Tehdit aktörleri, Zimbra’daki CVE-2022-41352 güvenlik açığından yararlanarak, yaklaşık 900 sunucuyu ele geçirdi

İlgili İçerikler