More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

Google ve Meta, Güney Kore’de gizlilik yasasını ihlal ettiği için toplamda 71,8 milyon dolar para cezasına çarptırıldı

Güney Kore’nin gizlilik gözlemcisi Çarşamba günü yaptığı açıklamda, Google ve Meta’nın ülkedeki gizlilik yasasını ihlal ettiklerini tespit ettikten sonra bu iki şirkete toplamda 71.8 milyon dolar para cezası verildiğini belirtti.

Güney Kore’nin Kişisel Bilgi Koruma Komisyonu (PIPC) tarafından Google’a 49.68 milyon dolar, Meta şirketine ise 22.11 milyon dolar para cezası verildi. Güney Kore’de gizlilik yasası ihlalleri için toplam olarak şimdiye kadar uygulanan en büyük ceza olarak öne çıkıyor.

İddiaya göre Google ve Meta, platformlarını veya sahip oldukları diğer web sitelerini ziyaret eden kullanıcıların davranışsal verilerini toplamada veya bu verileri toplama konusunda onları yeterince bilgilendirmeden önce yasal onay almamış. Komisyon, bu tür verilerin kullanıcıları ilgi alanlarını analiz etmek ve bireysel olarak özelleştirilmiş reklamlar oluşturmak için kullanıldığını söyledi.

PIPC, kullanıcıların Google’un hizmetlerine kayıt olurken veri toplama konusunda herhangi bir izin istenmeyip varsayılan olarak “kabul ediyorum” ayarlarken, şirketin ayar ekranı aracılığıyla sunulan diğer seçenekleri de gizlediğini belirtiyor. Meta’nın ise kullanıcıların kayıt olurken, onlara ait davranışsal verilerin kişiselleştirilmiş reklamlarda kullanılacağı ile ilgili ayrıntıların yasal olarak sunulması gerektiği halde sunulmayıp, kullanıcılardan izin almadığı belirtiliyor.

Her iki şirket de komisyonun bulgularını reddederken, Meta şirketi para cezasına mahkemede itiraz edebileceğini belirtti. Para cezalarına, komisyon kararının şirketlere resmi olarak tebliğinden itibaren 90 gün içinde açılması gereken idari davalar yoluyla itiraz edilebiliyor.