Türkiye’deki devlet kuruluşlarını hedef alan bilinmeyen bir APT grubu keşfedildi

Henüz ismi bilinmeyen bir APT grubunun, başta Türk Deniz kuvvetleri olmak üzere ülkemizdeki bir çok devlet kuruluşunuda hedef alan faaliyetleri tespit edildi.

Siber güvenlik ve IT alanında Türkiye’de hizmet veren InfinitumIT Siber istihbarat ekibi tarafından gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda, ilk olarak Nisan 2021’de çıktığı ortaya çıktığı belirtilen ve henüz bilinmeyen bir APT grubunun aralarında başta Türk Deniz Kuvvvetleri ve TUBİTAK olmak üzere pek çok kamu kuruluşunu hedef aldığı tespit edilmiş.

Gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda tehdit aktörlerinin, hedef odaklı oltalama teknikleri kullandığı saptanmış. Araştırmacılar, elde ettikleri bulgular çerçevesinde tehdit aktörlerinin daha önce görülmüş benzer oltalama taktikleriyle Türk Deniz Kuvvetleri ve TUBİTAK çalışanlarını siber espiyonaj için hedef aldıklarını düşünüyorlar.

Kaynak: InfinitumIT raporundan bir kesit


Tehdit aktörleri, içerisinde zararlı VBA macro kodu içeren .doc uzantılı dosyaları hedef aldıkları kişilere oltalama maili olarak göndermişler. İlginç bir nokta ise tehdit aktörleri tarafından oluşturulan zararlı yazılımlarının komuta kontrol sunucularını, daha önce ele geçirdikleri Türk üniversitelerinin sunucularında barındırmışlar.

Gerçekleştirilen analizler sonucunda tespit edilen zararlı yazılımın, günümüz anti-virüslerini atlatabilecek ve sofistike olarak nitelendirilebilecek kendine özgü teknikler kullandığı tespit edilmiş. Zararlı yazılım, hedef kişinin makinesinde çalışmaya başladıktan sonra kalıcılık sağlayabilmek için VMI yardımı ile COM Hijacking kullandığı da araştırmacılar tarafından tespit edilmiş.

Önceki Yazı

Recorded Future, zararlı yazılım analiz platformu Hatching’i satın aldı

Sonraki Yazı

ABD, Conti fidye yazılım çetesi hakkında bilgi sağlayacak kişilere 10 milyon dolara kadar ödül vereceğini duyurdu

İlgili İçerikler