İtalyan polisi, Telegram aracılığıyla sahte COVID-19 geçiş belgesi satan çeteye operasyon düzenledi

Kaynak: Group-IB

İtalya hükümeti, Kasım ayı sonu itibariyle COVID19 aşı kartları ile ilgili bazı sıkılıştırmalara gideceğini duyurmuştu. Bu duyurudan birkaç gün sonra İtalyan Polisi, yüzlerce sahte geçiş belgesini dijital yada dosya olarak Telegram aracılığıyla satan bir suç şebekesini çökerttiğini duyurdu.

İlk olarak İsrail’de tanıtılan Green Pass, kişinin tamamen aşılandığını yada COVID’den kurtuluğunu kanıtlayan bir belge olarak geçmektedir. Bu kapsamda İtalya hükümeti, geçen yaz itibariyle virüsle mücadelenin bir parçası olarak Green Pass’ın geniş kullanımını kamuoyu ile paylaşmıştı. Bu kapsamda restoranlara, spor salonlarına,müzelere ve yüksek hızlı trenlere erişmek isteyen kişilerden, testlerinin negatif olduğu yada COVID olmadıklarına dair kanıtı göstermeleri istenilecekti. Bu yılın Ekim ayına geldiğimizde, özel ve kamu sektöründe çalışan herkes için Green Pass geçerli oldu ve kullanımına başlanıldı.

Kaynak: Group-IB

İtalyan polisi ile bu davada birlikte çalışan siber güvenlik şirketi Group-IB’e göre; sahte Green Pass sunan ve toplamda 100 bin kullanıcının yer aldığı en az 35 tane Telegram kanalı tespit edilmiş. Kullanıcılara dijital yada belge şeklinde sahte Green Pass’ları ortlama 100 Euro’dan sunuyorlarmış. Çete, kullanıcılara başta kripto paralar(Bitcoin ve Etherium) olmak üzere Paypal ve Amazon hediye kart gibi çeşitli ödeme seçenekleri sunmuşlar.

Sahte Green Pass’ı almak isteyen potansiyel müşterilere, satıcılar tarafından Telegram’da gizli bir sohbet oluşturması isteniliyor. Satıcılar daha sonra ise QR kodunda yer alan kişisel bilgileri potansiyel müşterilerinden talep ediyorlar. İlginç olarak satıcılar bazı durumlarda basılı belge gönderebilmek için kişilerden sağlık kartlarının, kimlik belgesinin ve ev fotoğraflarını talep etmişler. Alıcıya ait kişisel bilgiler ve gerekli ödeme alındıktan sonra tehdit aktörleri, gerçekleştirilen sohbete ait kayıtları silip,kaybolduğu ya da sahte bir QR kodunu geri gönderdiği tespit edilmiş.

Fakat Group-IB analistleri ve İtalyan polisi operasyon kapsamında kaç kişinin gözaltına alındığı ve kaç tane sahte Green Pass’ın satıldığı ile bir bilgiyi kamuoyu ile paylaşmadı. İtalyan polisi sadece Veneto, Ligurya, Puglia ve Sicilya’da şüphelilerin izini sürdüklerini ve itiraf elde ettiklerini belirtti.

Önceki Yazı

DeFi platformu Badger’dan yaklaşık 120 Milyon Dolar değerinde kripto para çalındı

Sonraki Yazı

Microsoft, Edge tarayıcısı için “Super Duper Secure Mode” özelliğini devreye aldı

İlgili İçerikler