More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

Macar bir yetkili, Macaristan hükümetinin Pegasus casus yazılımını satın alıp, kullandığını doğrulandı

Bir Macar hükümet yetkilisi, İsrail merkezli şirket NSO Group tarafından geliştirilen ticari bir casus yazılım programı olan Pegasus’u satın alıp, kullanıldığını doğruladı. Böylece Pegasus’un Macaristan tarafından kullanılması ile ilgili iddialar, Macar bir yetkili tarafından ilk defa kabul edildi.

Parlamentonun Savunma ve Yasa Uygulama Komitesi başkanı Lajos Kosa tarafından basına kapalı bir toplantı sonrasında verdiği demeçte, kötü bir şöhreti olan Pegasus casus yazılımının Macaristan tarafından satın alındığını, ancak alınan bu casus yazılımının Adalet Bakanlığı veya bir hakimin izniyle kullanılabileceğini aktardı.

Lajos Kosa, Pegasus yazılımını basit bir yazılım parçası olarak nitelendirirken Ulusal güvenlik çalışmalarında yetkili organlar tarafından kullanılan pek çok aracın olduğunu da belirtip, bunda yanlış bir şey görmediğini ekledi. Buradan anlaşılacağı gibi Macaristan’ın Pegasus dışında başka araçlarıda kulladığı açık bir şekilde belirtilmiş oldu.

Komitede konuşulanlar 2050 yılına kadar mühürlendi

Çok daha ilginç bir gelişme ise 4 Kasım’da gerçekleştirilen Parlamento görüşmelerinin ardından geldi. Karara göre toplantıda gerçekleştirilen tüm görüşmeler ve yayınlanan tüm materyaller 2050 yılına kadar mühürlendi.

Direkt36 tarafından yapılan araştırmalar

Hatırlanılacağı üzere bu yılın Temmuz ayında uluslararası gazetecilerden oluşan bir ekip, NSO müşterileri tarafından izlenmek üzere seçilen ve 50.000 telefon numarasından oluşan bir veri tabanına dayanan araştırmaya imza atmış, tüm dünyada çok büyük bir yankı oluşturmuştu. Yayınlanan belgelerde Macaristan’dan 300 kişinin hedef alındığına inanılıyordu.

Macaristan merkezli bir medya kuruluşu olan Direkt36 tarafından gerçekleştirilen araştırmalarda; muhalefet partisi MSZP’nin eski bir politikacısı ve şu anda Ezalenyeg.hua dlı haber portalının da yayıncısı olan Zoltán Páva’nın haftalarca gözetim altında olduğu ortaya çıkarılmıştı. Yine araştırmalar neticesinde Macar gazeteci Dániel Németh ve üst düzey bir terörle mücadele yetkilisinin de gözlendiği yine ortaya çıkarılmıştı. Bunlara ek olarak 10 Macar avukat ve 1 Belediye Başkanı’nın dinlenildiği ilk zamanlar ortaya çıkmıştı.