More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

ABD Dışişleri Bakanlığı, DarkSide fidye yazılım çetesi hakkında bilgi verecek kişiler için 10 milyon dolar ödül açıkladı

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan basın açıklamasında, DarkSide fidye yazılım çetesi içerisindeki kilit bir liderlik pozisyonuna sahip kişi veya kişilerin belirlenmesine yada tutuklanmasına yol açabilecek herhangi bir bilgi için 10 milyon dolarlık bir ödül teklifi vereceğini duyurdu.

Bu ödülün yanı sıra Bakanlık, herhangi bir ülkede DarkSide varyantı bir fidye yazılımı olayına katılmayı planlayan veya katılmaya çalışan herhangi bir kişinin tutuklanmasına yada mahkum edilmesine sebebiyet verecek bilgiler içinde 5 milyon dolarlık bir ödül teklifi vereceğini de belirtti. Yetkililer, grubun Kuzey Amerika’daki en büyük akaryakıt boru hattı operatörlerinden biri olan Colonial Pipeline’a karşı gerçekleştirilen fidye saldırısı nedeniyle bu büyük ödülleri sunduklarını belirtiyor.

Bu saldırıdan söz etmek gerekirse; 7 Mayıs 2021 tarihinde, ABD’nin en büyük boru hattını yöneten Colonial Pipeline adlı şirketin sistemlerine DarkSide fidye yazılım çetesi tarafından izinsiz giriş yapılıp, akaryakıt transferinin devre dışı kalmıştı. Bu saldırıdan sonra akaryakıt sevkiyatında büyük problemler yaşanmıştı çünkü Amerika’nın Doğu Kıyısı’ndaki petrolle ilgili yakıtların neredeyse yarısı bu şirket tarafından dağıtıyordu. İlginç olarak DarkSide çetesi bu saldırıdan bir hafta sonra gizemli bir şekilde ortadan kaybolmuştu.