More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

Facebook, yüz tanıma özelliğinin tamamen kapatılacağını duyurdu

Facebook tarafından yapılan duyuruda, yüz tanıma özelliğinin kapatılacağı ve 1 milyardan fazla kullanıcıya ait bireysel yüz tanıma şablonlarının tamamının silineceği belirtildi. 2010 yılının Aralık ayında duyurulan bu özellik sayesinde, yayınlanan fotoğraf albümlerinde ve videolarda yer alan kullanıcıların otomatik olarak tespit edilip, etiketlenmesine izin veriyordu. Açıklanan bu karar herkes açısından bir sürpriz olarak nitelendirilirken gizlilik savunucuları ve araştırmacılar tarafından da memnuniyetle karşılandı.

Facebook tarafından alınan bu karar, şirketin 28 Ekim günü gerçekleştirdiği Connect 2021 etkinliğinde tüm şirketlerini Meta adlı tek bir çatı şirketi altında topladığını açıklamasından birkaç gün sonra duyuruldu. Yüz tanıma özelliğinin kapatılmasıyla birlikte görme engelli kişiler için resim açıklamaları oluşturan Otomatik Alternatif Metni (AAT) özelliğini de etkileneceği belirtiliyor. Bu değişiklikten sonra, AAT açıklamaları artık fotoğraflarda tanınan kişilerin adlarını içermeyip, normal şekilde çalışacak.

Meta’nın Zeka Başkan Yardımcısı Jerome Pesenti, özellikle düzenleyicilerin henüz net kurallar sunmaması ve artan toplumsal kaygılardan dolayı bu özelliğin kapatıldığını belirtiyor. Yüz tanıma özelliğinin kapaılma kararının daha dar kişisel kimlik doğrulama biçimlerine geçişin bir parçası olduğu da belirtiyor.

Bu konuda karar alan şirketler arasında teknoloji devi Amazon’da yer alıyor. Amazon, Haziran 2020’de aldığı bir kararla polislerin yüz tanıma sistemlerini ilişkin bir kullanma yasağı getirmişti. Şirket bu yılın Mayıs aylarında aldığı yeni bir kararla, bu sürenin bir yıl daha uzatıldığını duyurmuştu.