More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

ABD Hükümeti, casus yazılım satan NSO Group, Candiru ve diğer 2 şirkete yaptırım kararı aldı

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre casus yazılım ve diğer bilgisayar korsanlığı ürünleri geliştiren ve satışını gerçekleştiren dört şirkete yaptırım kararı alındı. Bu dört şirket arasında İsrail merkezli NSO Group ve Candiru, Rusya merkezli Positive Technologies ve Singapur merkezli Computer Security Initiative Consultancy yer alıyor.

Ticaret yetkilileri İsrail merkezli olan ve son zamanlarda çokça konuşulan NSO Group ve Candiru’nun hükümet yetkililerini, gazetecileri, iş adamlarını, aktivistleri, akademisyenleri ve elçilik çalışanlarını kötü niyetle hedef almak için kullanan yabancı hükümetlere casus yazılım geliştirip, sattıklarını belirtiyorlar. ABD’li yetkililer bu iki şirket tarafından geliştirilen araçların yabancı hükümetler tarafından özellikle muhaliflere, gazetecilere ve aktivistlere kendi ulusal sınırları içerisinde ve dışarısında baskı uygulamak için kötüye kullanıldığını belirtiyor.

Rusya merkezli Positive Technologies ve Singapur merkezli Computer Security Initiative Consultancy ise dünya çapında bireyleri ve kuruluşları hacklemek için kullanılan “siber araçlar” geliştirmek ve satmakla suçlandı.

İsimleri açıklanan bu dört şirket, şu anda ABD Ticaret Bakanlığı’nın Sanayi ve Güvenlik Bürosu (BIS) tarafından sürdürülen kötü niyetli siber faaliyetlerde bulunan kuruluşlar listesine eklendi. Şirketlerin bu kara listeye girmesiyle birlikte bu dört şirkete ait araçları satın almak, ihraç etmek veya devretmek isteyen ABD merkezli şirket ve kuruluşların BIS’den özel bir lisans alması gerekecek. Bu yaptırımlarla birlikte bu dört şirketten herhangi birinin ABD’li şahıslar ve müteahhitlerle çalışmasını zorlaştıracak ve ABD merkezli ortaklarla çalışma kabiliyetinin sınırlanacağı belirtiliyor.