NSO Group’un faaliyetlerini araştıran Pegasus projesinin bir üyesi olan Macaristan merkezli medya kuruluşu Direkt36’nın yeni bir araştırmasına göre, Macaristan Terörle Mücadele Merkezi’nin (TEK) eski başkan yardımcısı olan Zsolt Bodnár, Pegasus casus yazılımı kullanılarak hedef alınmış. Bodnár’a ait telefon numaranın izine ise NSO Group‘un belirli yabancı müşterileri tarafından gözetleme için seçilen hedeflerin yer aldığı bir veri tabanında rastlanılmış.
Macaristan kolluk kuvvetlerinde onlarca yıllık kariyeri olan, terörle mücadele ve organize suçlar gibi pek çok farklı departmanda çalışan Zsolt Bodnár, 2010 yılına kadar Budapeşte Polis Merkezi’nin (BRFK) başkan yardımcısı konumundayken, 2010-2018 yılları arasında da TEK’de başkan yardımcılığı görevlerinde yer almış.
Bodnár, görevinin sekizinci yılında ani bir kararla, bir gece ansızın görevden uzaklaştırıldığı belirtiliyor. Konunun detaylarına vakıf olmasakta Direkt36’ya konuşan kaynaklara göre TEK Genel Müdürü János Hajdú, Bodnár’ın TEK ve kendisi hakkında kişisel ve hassas bilgiler toplamaya çalışmış olabileceğinden şüphelenmiş. Daha sonra ise Bodnár hakkında bir iç soruşturma başlatılıp, daha sonra da TEK’den uzaklaştırılmasına karar verilmiş.
Macaristan Pegasus casus yazılımı 2018’den itibaren kullanmaya başlamış
Emekli bir Macar istihbarat subayı ve eski bir NSO çalışanının Direkt36’ya verdiği bilgilere göre, Pegasus casus yazılımının 2018 yılında satın alınarak Macaristan Hükümeti tarafından kullanılmaya başlanmış. Bunun yanında Orbán hükümetinin de Pegaus casus yazılımını kullandığına dair herhangi bir inkar yoluna gitmediğini ve bu durumu kabul ettiği belirtiliyor.
Siyasi bir çekişmenin sonucunda görevden uzaklaştırılma!!
Direkt36’nın eski güvenlik görevlilerine dayandırdığı kaynaklara göre, Bodnár’ın hedef alınmasının oldukça sıra dışı kabul edildiği belirtiliyor. Hatta bazıları böyle yüksek rütbeli bir ulusal güvenlik görevlisinin gözetlenmesinin Macar güvenlik kurumlarının tarihinde olağanüstü bir olay olduğunu iddia etmiş.
Diğer pegasus gözetlemelerine nazaran bu olay, direkt Macaristan hükümetindeki üst düzey birimlerinden birinin (istihbarat büyük ihtimal), kendi kamu görevlisini dinlemek ve gözetlemek için Pegasus casus yazılımının kullanımıyla ilişkili olarak gözüküyor. Direkt36 araştırmacıları, hem TEK hem de diğer Macar yetkililerine bu olay ile ilgili sorular yöneltmesine karşın bir geri dönüş alamamış. Bununla birlikte Zsolt Bodnár’a da çeşitli kanallar aracılığıyla ulaşılsada, yine herhangi bir geri dönüş olmamış.
Sonuç olarak Bodnár’a ait cihaz yada cihazların teknik analizi gerçekleştirilememiş, bu yüzden cihazların Pegasus casus yazılımıyla başarılı bir şekilde erişilip-erişilmediği ile ilgili kontrol yapılamamış.