More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

Kullanıcı verilerini Rusya’da barındırmayan WhatsApp, Facebook ve Twitter para cezasına çarptırıldı

Rusya’nın telekom düzenleyicisi konumunda bulunan Roskomnadzor tarafından 26 Ağustos’da yayınlanan açıklamaya göre Moskova Tagansky Bölge Mahkemesi, Rus kullanıcıların verilerini Rusya’daki sunucularda barındırmayan Whatsapp, Facebook ve Twitter’ın para cezasına çarptırıldığını açıkladı.

Moskova Tagansky Bölge Mahkemesi tarafından uygulanan para cezaları:

— WhatsApp – 4 milyon ruble 
— Facebook – 15 milyon ruble 
— Twitter – 17 milyon ruble

Whatsapp açısından bir ilk olsada Facebook ve Twitter, 2020 yılında Rus Hükümeti’nden yine ceza almışlardı. Alınan cezalar kapsamında iki şirketinde 4 Milyon Ruble ödemesine karar verilmişti. Verilen para cezası Facebook tarafından ödenirken, Twitter’ın bu cezayı ödemediği belirtiliyor.

Rus kullanıcılara hizmet veren tüm şirketlerin, bu kullanıcılara ait verileri ülke içerisindeki sunucularda barındırma zorunluluğu 2014’de kabul edilen ve 2015’de yürürlüğe giren yasa çerçevesinde gerçekleştirildi. Ancak, Rus Hükümeti 2019 yılından bu yana, yasayı tam olarak uygulamayan şirketlere para cezası vermeye başladı. Bu zamana kadar Apple, Microsoft, LG, Samsung, PayPal ve Booking dahil olmak üzere toplamda 600 şirketin bu yasaya uyduğu ve Rus kullanıcılara ait verilerin ülke içerisindeki sunucularda barındırdıkları belirtiliyor.