Siber suçluların paralarını aklayan iki QQAAZZ üyesi, suçlarını kabul etti

ABD Adalet Bakanlığı yaptığı açıklamada; bilgisayar korsanları ve onlarla ortak çalışanların yasadışı nakit akışı ve kripto para işlemlerini yapmasını sağlayan Avrupa merkezli bir kara para aklama organizasyonu olan QQAAZZ’daki rollerinden dolayı Arturs Zaharevis ve Aleksejs Trofimoviç’ın adlı iki kişinin suçlarını kabul ettiğini açıkladı. Toplamda 20 kişi geçen sene bu operasyon çerçevesinde tutuklanmıştı.

Sanıklardan biri olan Trofimovics’in siber suçluların para transferine yardımcı olmak amacıyla Portekiz’de bir paravan şirket altında 13 kurumsal banka hesabı açtığı belirtiliyor. Nisan ayında İngiltere’den iade edilen Zahareviç, sahte isim ve paravan şirket adı altında yabancı banka hesapları da açmış. Her iki sanık tarafından işletilen hesapların, ABD kurbanlarından çalınan parayı aldığı veya almayı amaçladığı belirtiliyor.

FBI Pittsburgh Sorumlu Özel Ajanı Mike Nordwall yaptığı açıklamada; bu kişilerin Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ve dünyanın dört bir yanındaki şüpheli olmayan kurbanların parasını çalan siber suçlularla birlikte çalışıp, bir kara para aklama planı yürüttüler diye belirtti.

Operasyon geçmişi

Bu davadaki iki suçlama ve çeşitli suçlama araçlarının gerçek temellerine göre; QQAAZZ üyeleri, dünyanın dört bir yanındaki siber suçlularla birlikte hareket ederek, Amerika Birleşik Devletleri ve başka yerlerdeki kurbanlarından çalınan paraları aklamak için bir ağ kurmuşlar. 

Operasyon çerçevesinde Letonya, Bulgaristan, Birleşik Krallık, İspanya ve İtalya’da 40’tan fazla ev araması gerçekleştirilmiş ve ABD, Portekiz, İspanya ve Birleşik Krallık’ta cezai kovuşturmalar başlatılmış. En fazla arama ve tutuklama ise Letonya Devlet Polisi (Latvijas Valsts Policija) tarafından, Letonya’da gerçekleştirilmiş ve Bulgaristan’da grupla bağlantılı bir operasyon çerçevesinde bitcoin madenciliği ile ilgili donanımlara da el konulmuş.

Önceki Yazı

FlyTrap adlı Android zararlısı, Facebook hesaplarını ele geçiriyor

Sonraki Yazı

DHS Sekreteri Alejandro Mayorkas, Black Hat konuşmasında hackerları hükümet için çalışmaya davet etti

İlgili İçerikler