Apple, 0-Day istismarı bulunan iOS ve macOS için acil yama yayınladı

Apple, daha önce aktif olarak istismar edilebileceğini belirttiği sıfırıncı gün açığını (0-Day) gidermek için iOS, iPadOS ve macOS kullanıcılarına yönelik acil bir güvenlik yaması yayınladı. Şirketin bu sene başından bu yana bu türden yayınladığı 13. yama oldu.

iOS 14.7, iPadOS 14.7 ve macOS Big Sur 11.5’i genel kullanıma sunmasından bir hafta gibi kısa bir süre sonra bu güncellemeler geldi. CVE-2021-30807 olarak belirtilen bu açık, geliştiricilerin bir cihazın belleğinin ekran görüntüsünü nasıl işlediğini kontrol etmesine olanak tanıyan bir çekirdek uzantısı olan IOMobileFramebuffer‘ı etkilediği belirtiliyor.

Apple’a göre, bir uygulama güvenlik açığı bulunan ve yama uygulanmamış bir aygıtta çekirdek(kernel) ayrıcalıklarıyla rastgele kod yürütmek için CVE-2021-30807‘den yararlanabilir. Apple, bu sorunun aktif olarak istismar edilmiş olabileceğine dair bir raporun farkında olduğunu belirterek, sorunu iyileştirilmiş bellek kullanımıyla ele aldığını belirtiyor. Fakat şirketten detaylı bir açıklama gelmedi bununla ilgili olarak.

Yayınlanan güncellemeler açıkcası zaman olarak bazı kuşkuları da beraberinde getiriyor. Çünkü çok yakın bir zamanda gazetecileri, akademisyenleri, politikacıları, bazı STK’larda çalışan çok çeşitli ülkelerdeki kişilerin cep telefonlarını nasıl dinlenildiği ile ilgili ortaya çıkan araştırma sonrasında NSO Group’un Pegasus yazılımı dünyanın odak noktası haline gelmişti ki hala güncelliğini koruyor. Bu skandalın akabinde Apple tarafından yayınlanan bu yamaların NSO Group ile ilgili olup-olmadığı belirsizliğini koruyor.

Yayınlanan güncellemerden macOS yüklü cihazlar, iPhone 6s ve daha üstü cihazlar, tüm iPad Pro modelleri, iPad Air 2 ve sonrası modeller, 5. nesil iPad ve üstü modeller, iPad Mini 4 ve üstü modeller ve 7. nesil iPod Touch modelleri yararlanabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Yazı

Microsoft, tüm Windows 10 sürümlerini etkileyen SeriousSAM açığı için geçici çözüm yayınladı

Sonraki Yazı

Microsoft, Windows ve Linux sistemlerini hedefleyen LemonDuck zararlı yazılımına karşı uyarıyor

İlgili İçerikler