Lorenz fidye yazılımı için ücretsiz bir şifre çözücü geliştirildi

Hollanda merkezli siber güvenlik firması Tesorion’un güvenlik araştırmacıları tarafından, Lorenz fidye yazılımı saldıırılarına maruz kalmış kişi/kuruluşların, şifrelenmiş verileri herhangi bir fidye ödemesi gerçekleştirmeden kurtarmalarına yardımcı olabilecelek ücretsiz bir uygulama yayınlandı.

Diğer fidye yazılım gruplarına oranla çok daha yeni olan bu grup, yeni olmasına karşın kısa zaman içerisinde pek çok kuruluşa gerçekleştirdiği ataklar sonrasında, onlardan fidye talep etmeye başlamıştı. Diğer gruplar gibi Lorenz grubu da verileri şifrelemeden önce çalıp, eğer kurban fidye ücretini ödemediği takdirde verilerini ifşa etmekle tehdit ediyor. Diğer gruplarda olduğu gibi fidye talep ücretleri yine çok yüksek ve $500.000 – $700.000 arası talep ediyorlar.

Tesorion’un güvenlik araştırmacıları, Lorenz fidye yazılım grubuna ait şifrelemeye sebep olan uygulamaları analiz etti ve kurbanların şifrelenmiş verilerini ücretsiz olarak çözmelerine izin verebilecek bir şifre çözüzü geliştirdi. Şirket, geçen hafta yayınladığı bir blog yazısında bunu duyurmuştu ve bu hafta itibariyle NoMoreRansom projesi sitesinde yayınlandı.

Kaynak: Teserion’un yayınlaığı rapordan

Şirket tarafından yayınlanan bilgilere bakıldığında; zararlı yazılımların muhtemelen Microsoft Visual Studio 2015 kullanılarak C++ ile  yazıldığı belirtilmiş. Kurbanların sisteminde dosyaları şifrelemek için CBC modunda RSA ve AES-128 algoritmalarını kullandıkları belirlenmiş.

Şifrelenmiş her dosya kurtarılamıyor

Güvenlik araştırmacıları şifreleme sürecinde, özellikle CryptEncrypt işlevinin kullanımı aşamasında bir hata bulduklarını belirtiyorlar. Buldukları bu hata sonucunda; boyutu 48 byte’ın katı olan her dosya için son 48 byte’ın kaybolduğu ve herhangi bir şifre çözücü alınsa bile kaybolan bu byte’ların kurtarılamayacağı belirtilmiş.

Güvenlik araştırmacıları bazı durumlarda bozuk olmayan dosyaların fidye ücreti ödemeden çözebileceklerini belirtmişler.

Önceki Yazı

LockBit fidye yazılım grubu ve operasyonlarının ayrıntıları

Sonraki Yazı

Siber suçlular tarafından kullanılan DoubleVPN, Hollanda polisi tarafından kapatıldı

İlgili İçerikler