More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

Gozi Malware çete üyesi Kolombiya’da tutuklandı

Bu hafta başında Kolombiyalı yetkililer tarafından yapılan açıklamada, Gozi bankacılık zararlı yazılımını tasarlayıp, işleten kişilerden biri olmakla suçlanan Mihai Ionut Paunescu adlı Romen vatandataşı tutuklandı.

Kolombiya’daki Başsavcılık tarafından yayınlanan yazıya göre Ionut Paunescu ülkenin başkenti Bogota’daki  El Dorado havaalanında gözaltına alındığı belirtilmiş. ABD savcılarına göre Gozi zararlı yazılımı 2007-2013 yılları arasında dünya çapında bir milyondan fazla bilgisayara bulaşmış ve suçluların bu yol ile on milyonlarca dolar çaldığı belirtiliyor. Bu zararlı yazılımın hedef aldığı ülkeler arasında ABD, Almanya, Birleşik Krallık, Polonya, Fransa, Finlandiya, İtalya ve Türkiye bulunuyordu.

Savcılık, Ionut Paunescune‘nun zararlı yazılımı kendisi tarafından kullanılmadığı fakat oluşturduğu yeni bir iş modeli ile zararlı yazılımın dağıtımında önemli bir rol oynadığını belirtiyor. 2012 yılının son aylarında Paunescu dahil olmak üzere toplamda üç kişi zararlı yazılımın geliştirilmesinde ve dağıtılmasında rol oynadıkları için resmi olarak tutuklanmışlardır. Ancak Paunescune‘nun 2012 yılında Romen makamları tarafından tutuklanıp, ABD tarafından iadesi istenmesine rağmen herhangi bir şekilde gerçekleşmedi.

Son tutuklanmanın ardından, ABD’nin Paunescune‘yu iade prosedürlerini başlatması bekleniyor. ABD’ye iade edildiği takdirde ise toplamda 65 yıla kadar bir hapis cezası ile karşılaşabileceği belirtiliyor.

Resim Kaynak: U.S. Department of Justice