İspanya polisi, geniş kapsamlı siber dolandırıcılık operasyonuna karışan 55 kişiyi tutukladı

İspanya polisi aralarında kimlik avı dolandırıcılığı, SIM değiştirme gibi diğer pek çok suçu içeren geniş kapsamlı bir siber suç operasyonuna karıştıkları iddiasıyla Perşembe günü gerçekleştirdiği operasyon çerçevesinde 55 kişiyi tutukladı.

“Black Panthers” olarak adlandırılan çetenin Barcelona şehrinde faaliyet gösterdiği belirtiliyor. Grubun 4 ayrı hücre şeklinde çalıştığı belirtilirken, banka hesaplarının ele geçirilmesini içeren çeşitli dolandırıcılık yöntemleri kullanarak yaklaşık 100 kişiden, toplamda 250 bin Euro’ya yakın para çaldıkları belirtiliyor.

İspanya Polisi gerçekleştirdiği operasyon çerçevesinde yedi tane evi aramış ve bu aramalarda 11 cep telefonu, 45 SIM kart, dört adet bilgisayar, kripto para ile ilgili bir dizi donanım, 1 adet pahalı bir otomobil ve dolandırıcılıkla ilgili çok sayıda belge ele geçirmiş. Tutulananlar arasında çete liderlerinden birinin de yer aldığı belirtiliyor.

Çetenin dolandırıcılık yöntemleri arasında SIM kart değiştirme taktiği yer alıyormuş. Çete üyeleri kurbanların kullandıkları operatör şirketiyle iletişime geçerek, kurbana ait telefon numarasını daha önce belirledikleri SIM karta taşımaya ikna etmişler. Bir sonraki aşamada ise elde ettikleri numaralar sayesinde kurbanların banka hesaplarındaki iki faktörlü kimlik doğrulamayı atlatarak para transferleri gerçekleştirmişler. Gerçekleştirilen transferlerin İsrail, Ürdün, Lübnan ve Suriye’ye yayılmış bir fona aktarıldığı tespit edilmiş.

İspanyol Polisi’nin yaptığı araştırmalar çerçevesinde, çete tarafından illegal verilerin satışı yapılan platformlar üzerinden Ulusal Kimlik Belgeleri ve kredi kartı numaraları satın alındığı tespit edilmiş. Çete, aldığı bu verileri de fiziksel olarak ele geçirilen kartlarla eşleştirerek lüks eşya satın alımında kullanmış. Daha sonra ise satın alınan bu lüks eşyaları ikinci el ürünlerin satışı yapılan platformlar vasıtasıyla satışını gerçekleştirmişler.

Önceki Yazı

Türkiye’de siber güvenlik ekosistemi – Ürün bazlı girişimler [Liste]

Sonraki Yazı

HRW: İran devlet destekli tehdit aktörü gazetecileri, diplomatları ve aktivistleri hedef aldı

İlgili İçerikler

Ukrayna polisi, yaklaşık 18 bin Kazakistan vatandaşını dolandıran sahte çağrı merkezini kapattı

Ukrayna Siber Polis Departmanı tarafından geçen hafta Perşembe günü yayınlanan açıklamaya göre Kazakistan'da binlerce kişiyi dolandıran bir yeraltı çağrı merkezi Ukraynalı yetkililer tarafından bir operasyon çerçevesinde ele geçirilip, çökertildi. Operasyon kapsamında yakalanan kişilerle ilgili herhangi bir ayrıntı verilmedi.
Detaylar