More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

Interpol, HAECHI III operasyonu kapsamında 1000 kişiyi tutukladı ve 129 milyon dolardan fazla para ele geçirdi

Interpol tarafından yapılan duyuruya göre bu hafta sonuçlanan bir operasyon kapsamında yaklaşık 1000 şüpheli kişi tutuklanırken, 129 milyon dolardan fazla “sanal varlık” ele geçirildi.

Interpol tarafından HAECHI III olarak adlandırılan operasyonun, dünyanın dört bir yanındaki dolandırıcılık müfettişleri yardımıyla 28 Haziran’dan 23 Kasım’a kadar yaklaşık 5 aylık bir teknik takipten sonra gerçekleştiği belirtiliyor. Operasyon kapsamında yatırım dolandırıcılığı, cinsel taciz, yasadışı online bahis, ses ile oltalama saldırıları ve aşk dolandırıcılığıyla bağlantılı kara para aklama faaliyetleri hedef alınmış. Gerçekleştirilen operasyon sonrasında 975 kişi tutuklanırken, müfettişlerin 1600’den fazla vakayı da çözmesine olanak sağlamış.

Operasyon kapsamında elde edilen dijital deliller sayesinde soruşturulan suçlarla bağlantılı yaklaşık 2800 banka ve sanal varlık hesabının bloke edildiği belirtiliyor.

Gerçekleştirilen soruşturmaların birinde aranan iki kaçak kişiden bir tanesi Yunanistan, diğeri de İtalya’da yakalanmış. Bu iki kişinin, küresel bir saadet zincirinde (FutureNet) 2000 Koreli kurbandan 28 milyon Euro’yu (29 milyon dolar) zimmetlerine geçirdikleri iddiasından dolayı Güney Kore makamları tarafından kırmızı bültenle aranıyormuş.

Diğer bir soruşturma kapsamında, Avusturya ve Hindistan’daki ofisleri vasıtasıyla Interpol görevlilerini takip eden online bir suç şebekesine baskın düzenlenmiş. Şebeke yer alan kişiler finansal kurumlar, kripto para borsaları ve çevrimiçi hediye kartları aracılığıyla kurbanlar para transfer etmeye ikna etmeye çalışmışlar. Hindistanlı yetkililer, bu suçlularla bağlantılı bir çağrı merkezine baskın düzenlemiş ve dört kişiyi tutuklamışlar. Operasyon kapsamında kripto para cüzdanı ile diğer önemli suç kanıtları da ele geçirilmiş.