More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

Tehdit aktörleri, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi konusunda taraflarını duyurdular

Rusya’nın hukuksuz bir şekilde Ukrayna’yı işgal etmesiyle birlikte, fiziksel olarak devam eden süreç dijital taraftada hızlı bir şekilde devam ediyor. Fidye yazılım çetelerinin yanı sıra diğer bilgisayar korsanlığı grupları da taraflarını açık bir şekilde belirtecek açıklamalarını hem kendi sahip olduğu sitelerden hem de sosyal medya mecralarından duyurmaya başladı.

Grupların açıklamalarına bakıldığında, Conti tarafından yapılan kritik altyapılara yönelik tehdit en fazla göze çarpıyor. Kesin olarak bilinmesede bu tehdit aktörlerinin bazılarının ulus-devlet destekli, bazılarının da bağımsız olduğu düşünülebilir. Ama kesin olarak bilinen bir olguda herhangi bir tehdit aktörünün büyük çaplı zararlar verebileceğidir.

Ukrayna’dan yana taraf olan gruplara bakıldığında:

Anonymous: Twitter hesaplarından dün yaptıkları duyuruda, Rusya’nın karşısında olduklarını takipçilerine açıkladılar. Bu açıklamadan belli bir süre sonra Rusya devlet kontrolündeki uluslararası televizyon ağı RT News’i hedef aldıklarını ve RT News’in web sitesini çökerttiklerini duyurdular. Bugün içerisinde ise Rusya Savunma Bakanlığı’na ait web sitesinin çökertildiğini duyurdular. Yaklaşık 1.5 saat öncede Rusya Savunma Bakanlığı’na ait olduğunu iddia edilen mail adresleri ve isimlere ilişkin ekran görüntülerine ilişkin bir bağlantı yayınladılar. Fakat bir süre sonra ekran görüntülerinine ait bağlantı, Twitter tarafından kaldırıldı.

Ghostsec: Başlangıçta İŞİD tarzı terör örgütlerinin web sitelerini hedef almasıyla adını duyuran grup, Ukrayna’ya desktek olduklarını duyurdular.

Rusya’dan yana taraf olan gruplara bakıldığında:

Conti: Son zamanların en aktif iki fidye yazılım çetesinden biri olan Conti, kendi sitesinden Rusya’dan yana olduklarını belirten kısa bir duyuru yayınladı Yaklaşık 1 sonra ise yaptıkları duyuruyu güncellediler. İlk duyuruda Rusya’ya karşı yapılacak herhangi siber saldırıya cevap olarak, düşmana ait (galiba ABD ve İngiltere’yi kast ediyorlar ) kritik altyapılara saldıracaklarını belirttiler.

Conti tarafından güncellene duyuru – Kaynak: webRecord Media

Fakat güncellenen yeni duyuruda, hiçbir hükümetle müttefik olmadıklarını ve devam eden savaşı kınadıklarını belirttiler. Ancak batılı hükümetlerin Rus kritik altyapısına yönelik siber saldırı yapıldığı takdirde de cevap vereceklerini eklediler

CoomingProject: Conti’ye nazaran çok daha az bilinen bir fidye yazılım çetesi olan CoomingProject, Rusya’ya karşı herhangi bir şekilde siber saldırı başlatılırsa, Rusya’dan yana olduklarını belirttiler.

Kaynak: Bleeping Computer

TheRedBanditsRU: Rusya’daki siber suç çetelerinden biri olduğu düşünülen TheReddBanditsRU, Rus istihbaratı ile bağlantılı olduğu iddia ediliyor. Twitter hesaplarından yayınladıkları duyuruda, Rusya’dan yana olduklarını belirttiler. Ukrayna’nın Rusya’nın isteklerini yerine getirmediği takdirde, siber saldırılarını daha fazla tırmandıracaklarını belirttiler.

https://twitter.com/RedBanditsRU/status/1495986961760370689

UNC1151: Ukrayna’nın Bilgisayar Güvenliği Olay Müdahale Ekibi (CERT-UA) tarafından Facebook üzerinden yayınlanan gönderide, askeri personelin veya askeriye ile ilgili kişilerin hesaplarını hedef alan kimlik avı saldırıların gözlemlendiği belirtildi. CERT yetkilileri, grubun üyeleri arasında Belarus Savunma Bakanlığı’na bağlı memurların yer aldığını belirtiyor.

RaidForums: Rusya’dan bağlanan kullanıcılar engelllenecek

Bunların yanı sıra popüler darkweb forumlarından biri olan RaidForums, Rusya’dan bağlanacak her kullanıcıyı engelleyeceklerini belirten bir bildiri yayınladı.

Kaynak: Bleeping Computer