More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

ABD Hazine Bakanlığı, Uygurlara yönelik gözetlemelerde yer alan Çin merkezli 8 şirketi kara listeye aldı

ABD Hazine Bakanlığı,  drone üreticisi DJI Technology’nin de dahil olduğu Çin merkezli 8 teknoloji şirketini kara listeye alındığını duyurdu. Açıklanan bu 8 şirketin, Çin’de bulunan etnik ve dini azınlıkları, özellikle de Sincan’daki ağırlıklı olarak Müslüman Uygur azınlığın biyometrik gözetimini ve izlenmesini aktif olarak desteklediğini iddia ediliyor. Bu kararla birlikte, açıklanan bu kuruluşlarla bağlantılı bazı halka açık menkul kıymetlerinin ABD vatandaşları tarafından satın alınma veya satış yapılmasının da yasaklanacağı belirtildi.

Terörizm ve Mali İstihbarat Hazine Müsteşarı Brian E. Nelson, “Bugünkü eylem, Çin’in savunma ve gözetleme teknolojisi sektörlerindeki özel firmaların, hükümetin etik ve dini azınlık gruplarının üyelerini bastırma çabalarıyla nasıl aktif bir şekilde işbirliği yaptığını gösteriyor” dedi .

Yayınlanan açıklamaya göre, 2016’dan itibaren, Sincan’ın Uygur Özerk Bölgesi’ne yeni atanan Komünist Parti Sekreteri Chen Quanguo, Sincan’daki Uygur nüfusuna yönelik güvenlik ve gözetim önlemlerini artırdı. Bunlar arasında binlerce mahallede polis kulübesinin kurulması, her yerede gözetleme kameralarının yerleştirilmesi, tanımlama amacıyla biyometrik verilerin toplanması ve internet kullanımının daha müdahaleci bir şekilde izlenmesini içeriyordu. 

Bazı tahminlere göre Xinjiang yetkililerinin 2017’den bu yana aralarında Uygurlar, diğer etnik ve dini azınlıklarının bulunduğu toplamda 1 milyondan fazla kişiyi “yeniden eğitim” merkezlerinde keyfi olarak gözaltına aldığı düşünülüyor.

ABD Hazine Bakanlığı tarafından kara listeye alınan 8 şirket:

Cloudwalk Technology Co., Ltd.
Dawning Information Industry Co., Ltd
Leon Technology Company Limited
Megvii Technology Limited
Netposa Technologies Limited
Xiamen Meiya Pico Information Co., Ltd.
SZ DJI Technology Co., Ltd.
Yitu Limited