Biden yönetimi 1 Ekim’de fidye yazılımı sorunu ve kripto paraların kötüye kullanılmasına ilşkin NATO müttefikleri ve G7 ortakları da dahil olmak üzere 30 ülke temsilcileriyle görüşeceğini belirtmişti. 13-13 Ekim tarihlerinde sanal olarak gerçekleştirilen toplantıya 30 ülkeden temsilciler katıldı.
ABD öncülüğünde gerçekleştirilen toplantıya Avustralya, Brezilya, Bulgaristan, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Dominik Cumhuriyeti, Estonya, Fransa, Almanya, Hindistan, İrlanda, İsrail, İtalya, Japonya, Kenya, Litvanya, Meksika, Hollanda, Yeni Zelanda, Nijerya, Polonya , Güney Kore, Romanya, Singapur, Güney Afrika, İsveç, İsviçre, Ukrayna, Birleşik Arap Emirlikleri ve İngiltere temsilcileri yer aldı.
Türkiye’nin davet edilmediği yada yer almadığı toplantıda (kesin bir bilgi bulunmuyor bununla ilgili) ayrıca Rusya ve Çin’de yer amadı.
Açıklamada diğer siber tehditlerde olduğu gibi, fidye yazılım saldırılarının da doğası gereği karmaşık, küresel bir sorun olduğu ve ortak bir cevap vermenin önemine vurgu yapıldı. Bir ulusun fidye yazılım kaynaklı tehditleri önlemenin, tespit etmenin yada azaltmanın en etkili yolu olarak kısmen küresel ortakların, özel sektörün, sivil toplumun ve genel kamuoyunun kapasitesine, işbirliğine ve dayanıklılığına bağlı olacağı belirtildi.
Açıklamada, ödeme ağlarının kesintiye uğraması da dahil olmak üzere fidye yazılımı çetelerinin etkinliğini sınırlamanın diğer yollarından bahsedildi. Uluslararası işbirliği yoluyla ülkeler, ulusal yasa ve yönetmeliklere uygun olarak fidye yazılımı ödeme akışlarını engellemeyi, izlemeyi ve engellemeyi planladıklarını belirtti.
Toplantı sonunda açıklanan tam metne buradan ulaşabilirsiniz.