More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

Avustralya Siber Güvenlik Merkezi, LockBit fidye yazılımı saldırılarına karşı uyarı yayınlandı

Avustralya Siber Güvenlik Merkezi (ACSC) tarafından iki gün önce yayınlanan güvenlik bildiriminde, son zamanlarda faaliyetleri artan LockBit fidye yazılım saldırıları konusunda uyarılarda bulundu.

Yayınlanan güvenlik bildirisinde, LockBit’in arkasındaki tehdit aktörlerininin yakın zamanda gerçekleştirdiği saldırılarla ilgili yapılan analizlerde, hedeflenmiş saldırılarında kurbanların ağlarına ilk erişim elde etmek için Fortinet FortiOS ve FortiProxy ürünlerindeki mevcut güvenlik açıklıklarından biriyle ilgili olan CVE-2018-13379dan yararlandıkları belirtiliyor.

LockBit RaaS operatörleri, daha önce elde ettikleri kimlik bilgileri vasıtasıyla Uzak Masaüstü Protokolü (RDP) ve VPN servislerine uzaktan erişim seçeneklerinin yer aldığı reklamları bazı forumlarda yayınlamışlardı. Bunun yanında yayınladıkları ek reklamlarda, Cobalt Strike ve Metasploit kullanımında yetkin kişileri de işe almaya çalışmışlar.

Temmuz 2021’den sonra mağdur sayısında ciddi artış

Avustralya Siber Güvenlik Merkezi (ACSC), LockBit’in Ekim 2019’da bu yana faaliyette olduğunu, 2021 Haziran ayından bu yanada RaaS olarak LockBit2.0’ı piyasaya sürdüklerini ve özellikle 2020 yılından bu yana LockBit ve halefi LockBit2.0’ın çok sayıda Avusturalya’daki şirket ve kuruluşlarını hedef aldıklarının farkında olduklarını belirtiyor.

ACSC, mağdurlarının çoğunun Temmuz 2021’den sonra kurumlarına bildirilmiş olduğununun, diğer fidye yazılım çetelerine oranla LockBit kaynaklı artışın çok fazla olduğunun altını çiziyor. Tehdit aktörlerinin Avusturalya’daki hedeflerinde herhangi bir belirli endüstrinin olmadığı ve her türlü endüstride yer alan şirket ve kuruluşların radarlarında olduğu belirtiliyor.

ACSC, şirket ve kuruluşların bu bilgiler ışığında kendi risk değerlendirmelerini yapmalarını, gelebilecek muhtemel saldırılara karşı sistemlerini ve ağlarını güvence altına almaları konusunda uyarıyor.