More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

Facebook, ABD askeri personelini ve savunma müteahhitlerini hedef alan İranlı grubu açığa çıkardı

Facebook 15 Temmuz 2021 tarihinde yayınladığı raporla, İran’daki bir grup bilgisayar korsanın kendi altyapılarını kullanarak, başta ABD olmak üzere İngiltere ve Avrupa’daki askeri personeller ve savunma sanayi sektöründe çalışan kişileri hedef alan casusluk faaliyetleriyle ilgili hesapların kaldırıldığını duyurdu.

Facebook’un güvenlik analistleri, tespit ettikleri bu casusluk faaliyetlerinin arkasındaki tehdit aktörü olarak güvenlik endüstrisinde Tortoiseshell olarak bilinen grubun olduğunu belirtiyorlar. 2018’den beri aktif olan bu grup, 2019 Symantec raporuna göre öncelikle Orta Doğu merkezli IT şirketlerine yönelik tedarik zinciri saldırılarını düzenlemesiyle biliniyormuş.

Rapordan kesitlere baktığımızda;

– Tehdit aktörünün Facebook platformunda kullandığı taktikler olarak sosyal mühendislik, kimlik avı hırsızlığı, zararlı yazılım ve zararlı yazılım geliştirmek için dış kaynak kullanımı olarak belirtiliyor analistler tarafından.

– Tehdit aktörü casusluk kapsamında, genellikle hedeflerinin bulunduğu ülkelerdeki savunma ve havacılık endüstrisinde yer alan şirketleri işe alım görevlileri ve çalışanları olarak kendilerini tanıtmış.

– Facebook analistleri, yaptıkları analizlerde kampanyada birkaç farklı zararlı yazılım varyantının kullanıldığı, zararlı yazılımlarının en azından bir kısmının İran Devrim Muhafızları (IRGC) ile bağlantılı bir bilişim şirketi olan Mahak Rayan Afraz (MRA) tarafından özel olarak geliştirildiğini belirtiyor. Bazı mevcut ve eski MRA yöneticilerinin ABD hükümeti tarafından onaylanan şirketlerle bağlantılarının olduğu da belirtiliyor.

– Facebook siber casusluk soruşturmaları başkanı Mike Dvilyanski, ” Tortoiseshell’in 2020 yılında yeni yeni ABD’deki havacılık ve savunma sanayisine odaklanmaya döndüğünü gördük” diye belirtiyor.

– Facebook tarafından bilgisayar korsanlığı kampanyasıyla ilişkili olarak yaklaşık 200 hesabın engellendiği ve kapatıldığı belirtiliyor. Bununla birlikte kampanya kapsamında hedeflenen bu kişilerden tamamının olmasa da belli bir kısmının bilgilendirildiği belirtiliyor.

Resim Kaynak: Brett Jordan – UnSplash