More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

İran’ın Ulaştırma Bakanlığı ve Demiryollarına ait sistemlere siber saldırı gerçekleştirildi

Geçen hafta Cuma ve Cumartesi günlerinde İran’da iki önemli siber saldırı gerçekleşti. Cuma sabahı gerçekleşen ilk saldırıda, ulusal demiryolu şirketine ait bilgisayar sistemlerinin devre dışı bırakmasının ardından tren seferleri iptal edildiği veya ertelendiği belirtiliyor.

Cuma günü yani 9 Temmuz’da Yaşanan siber saldırının ardından;

  1. Hem yolcu, hem kargo taşımacalık hizmetlerininin hem de tren bileti gişelerinin bu saldırıdan etkilendiği ve aksaklıklar yaşadığı belirtiliyor.
  2. Tren tarifelerinin bulunduğu sistemlerin yanı sıra bilet hizmetlerinin yer aldığı sistemlerinde sabah saatlerinde çöktüğü belirtiliyor.
  3. Bununla birlikte bazı tarifeli trenler iptal edilmiş yada ertelenmiş.
  4. Tren istasyonlarında yer alan elektronik pano göstergelerinde, dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in ofisine ait telefon numarasının gösterildiği ve yolculardan ek bilgi almaları için bu numarayı aramaları istenmiş.
  5. İlgili kurumlar ise ortaya çıkan siber saldırı söylentilerinin doğru olmadığını ve büyük kesintiler olduğu ile ilgili iddiaları ise yalanladı.
  6. Yetkililer olayı teknik bir sorun olarak nitelendirirken, yolcu ve yük trenlerinin yerel saatle 19.00’a kadar normal şekilde çalıştığını, ancak bazı gecikmelere rağmen personelin programları elle yönettiğini söyledi.

İkinci saldırı bir gün sonra yani 10 Temmuz 2021 günü ve yine sabah saatlerinde, Yol ve Şehircilik Bakanlığına ait sistemlere yönelik gerçekleştirildi. Bu saldırı sonucunda bakanlığa ait web portalına ve portala ait diğer web sayfalarına ulaşılamadığı belirtiliyor. Gerçekleştirilen bu iki saldırının arkasında hangi tehdit aktörünün yer aldığı ile ilgili herhangi bir bilgi şu an için bulunmuyor.

Kaynaklar: 1, 2, 3

Resim Kaynak: Javad Esmaeili – UnSplash