Diğer pek çok teknoloji şirketinin aksine gizliliğe önem veren ve bu odakta ürünler çıkartaran, aralarında DuckDuckGo, ProtonMail, Vivaldi gibi şirketlerin yer aldığı bir grup, gözetime dayalı reklamların yasaklanması çağrısında bulunarak AB ve ABD düzenleyicilerinden harekete geçmeleri için açık mektup yayınladılar.
Gözetim tabanlı reklamcılık, özellikle son yıllarda interneti kullanan herkesin fark ettiği bir durum olarak ortaya çıkmış bulunuyor. Günümüzde artık gencinden yaşlısına herkesin dile getirdiği; telefon konuşmaları, arama motorlarında aratılanlar, mesaj uygulamalarında yazılanlar, sosyal medya platformlarında paylaşılanlar ve konuşulanlar gibi benzeri aktivitelerden sonra karşılarına bu konuştukları, paylaştıkları veya arattırdığı konularla ilgili reklamların çıkmasıdır. Hedefleme ve gözetim tabanlı reklamcılığın bu kadar yaygınlaşması ve bunların sonuçlarından sadece bir tanesi olarak, son kullanıcıların tarayıcılardaki reklam engelleyici eklentileri çok fazla tercih etmeye başlaması olarak gösterilebilir. Her ne kadar dijital reklamcılıktan çok fazla gelir eden şirketler reklam engelleme yazılımlarından çok fazla haz etmesede, bilindiği kadarıyla bu yazılımları yasaklatamadılar.
Gözetime Dayalı Reklamları Yasaklama Çağrısı
Yayınlanan açık mektuba göre;
- AB’yi Dijital Hizmetler Yasası’nın düzenleyicilerinin bir parçası olarak gözetime dayalı reklamcılığın yasaklanmasını düşünmeye çağırdılar. ABD’deyi de yasa koyucuları kapsamlı gizlilik yasasını çıkarmaya çağırdılar.
- Grup, bireylerin mahremiyetini sömürmeden kârlı şirketler yürütmenin mümkün olduğuna inanan ve bunu her gün kanıtlayan küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeleri temsil ettiklerini belirtiyorlar.
- Gözetim tabanlı reklamcılığın neden olduğu açık gizlilik sorunlarına ek olarak, iş ortamı için de zararlı olduğunu belirtiyorlar.
- Tüketicilerin dijital alanda ‘iyi’ ve ‘kötü’ aktörleri ayırt etmesinin zor olduğu, bunun da aralarında birçok küçük ve orta ölçekli işletmenin de bulunduğu meşru aktörlerin, vicdansız şirketlerin eylemlerinden doğrudan etkilendiği anlamına geldiğini belirtiyorlar.
- Reklamın çevrimiçi içerik oluşturucular ve yayıncılar için önemli bir gelir kaynağı olduğunu kabul etseler de, bunun “doğru reklamı doğru kişilere gösterme” girişimleriyle kurulan devasa ticari gözetim sistemlerini haklı çıkaramayacığını belirtiyorlar.
- Tüketicileri gözetlemeden gerçekleştirilebilecek reklam modellerinin mevcut olduğunun, gelirlerin önemli derecede etkilenmeden alternatif modeller uygulanabileceğinin ve bunu kanıtlayabileceklerini belirtiyorlar.
Açık mektupta imzası olan şirketler;
- Vivaldi Technologies, Jon von Tetzchner – CEO, Tatsuki Tomita – COO
- Fastmail Pty Ltd, Bron Gondwana – CEO
- Conva Ventures Inc., dba. Fathom Analytics, Jack Ellis & Paul Jarvis – Directors
- Proton Technologies AG, Dr. Andy Yen – CEO
- Tutao GmbH, dba. Tutanota, Matthias Pfau – Co-Founder ve CEO
- DuckDuckGo, Inc., Gabriel Weinberg – Founder ve CEO
- Disconnect Inc., Casey Oppenheim – Co-founder ve CEO
- Mojeek Limited, Colin Hayhurst – CEO
- Ecosia GmbH, Christian Kroll – CEO
- Startpage & StartMail, Robert E.G. Beens – Co-Founder ve CEO
- Nextcloud GmbH, Frank Karlitschek – Founder ve CEO
- Kobler, Erik Bugge – CEO
- Strossle International, Håkon Tillier – CEO, Rickard Lawson – CMO
- Mailfence, Patrick De Schutter, Co-Founder ve Managing Director
Resim: Ev/UnSplash