More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

ABD Hükümeti, son gerçekleşen siber saldırılardan sonra Rusya’yı uyardı

ABD Hükümeti son zamanlarda gerçekleşen siber saldırılardan sonra, kendi arka bahçesindeki faaliyet gösteren siber suçlularla ilgili aksiyon alması için Rusya’yı uyarıyor ve aksi takdirde kendilerinin bu konuda aksiyon alacağını belirtti.

Fidye yazılım çetelerinden biri olan DarkSide, ABD’nin en büyük boru hattını yöneten Colonial Pipeline adlı şirketin sistemlerine sızarak, akaryakıt transferinin devre dışı kalmasına sebep olmuştu. Bu saldırıdan sonra akaryakıt sevkiyatında büyük problemler yaşanmış ve ABD Ulaştırma Bakanlığı geçici bir kararname yayınlayarak yakıtın karayoluyla transferinin önünü açmıştı. 16 Haziran 2021 günü Cenevre’de gerçekleşen bir görüşmede ABD Başkanı Joe Bieden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında siber güvenlik ve fidye yazılımları konusunda bir tartışma meydana gelmişti. ABD açısından bardağı taşıran son damlanın, geçtiğimiz günlere Kaseya’ya yapılan tedarik zinciri saldırısı oldu.

Rusya, henüz ‘tamamiyle’ suçlanmıyor

Beyaz Ev Basın Sekreteri Jen Psaki, Salı günü gerçekleştirdiği basın brifinginde, yüzlerce ABD şirketini hedef alan fidye yazılımı saldırısının henüz tamamıyla Rusya’ya atfedilebilir olmamasına rağmen, Rusya Devlet Başkanı Putin’in ülkesindeki siber suçlularla ilgili aksiyon almaması halinde Biden yönetiminin harekete geçeceğini belirtti.

Jen Psaki, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştüklerinde açıkça belirttiklerini, Rus Hükümeti’nin kendi ülkesinde ikamet eden suç aktörlerine karşı harekete geçemezse veya yapmazsa, harekete geçileceğini veya kendi başlarına harekete geçme hakkını saklı tutacağını belirtti.

Psaki, Putin hükümetinin bu yılın başlarında ABD şirketlerini ve gaz hatları gibi kritik altyapıları felce uğratan yüksek profilli saldırılardan doğrudan sorumlu olmayabileceğini, ancak Biden’ın Putin rejiminin müdahale etmesini beklediğini söyledi. 

Psaki, Biden ve Putin’in yaklaşık üç hafta önce Cenevre’de gerçekleştirdikleri görüşmelerden bu yana ABD hükümeti ile Rus yetkililer arasındaki görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Fidye yazılımı saldırıları konusunda önümüzdeki hafta iki taraf arasında “uzman düzeyinde bir toplantı” yapılacağınıda ekledi.

Biden: son saldırı asgari düzeyde zarara yol açtı

ABD Başkanı’nın Salı günü haber brifinginden sonra yaptığı açıklamada, yüzlerce ABD şirketini hedef alan fidye yazılımı saldırısının ABD şirketlerine asgari düzeyde zarara yol açtığını iddia etti. Buna ek olarak Biden, cevap verebilme yeteneği konusunda kendilerinin iyi hissettiğini belirtti.

Resim Kaynak: René DeAnda/Unsplash