More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

TrickBot: Diavol adında yeni bir fidye yazılımı dağıtırken tespit edildi

Günümüzün en yaygın zararlı yazılım botnetlerinden biri olan TrickBot, yayınlanan son raporlara göre grubun arkasındaki tehdit aktörleri tarafından “Diavol” adında yeni bir fidye yazılımın oluşturulup, dağıtılmaya başlandığı belirtiliyor.

Siber güvenlik şirketi Fortinet’in yayınladığı araştırmaya göre:

  • Haziran ayının başlarında, kendi müşterilerinden birilerini hedef alan bir fidye yazılım saldırısının engellendiği, yapılan analizlerden sonra yeni bir fidye yazılımı keşfettmişler.
  • Gerçekleştirilen teknik analizlerde, Diavol’u Conti fidye yazılımının bir sürümü ile karşılaştırılması gerçekleştirilmiş.
  • Buna göre Diavol ve Conti’nin kaynak kodlarında benzerlikler bulunmuş. Ayrıca şifreleme için dosya yollarını sıraya koyulmasında asynchronous I/O işlemlerinin de benzer olduğu görülmüş.
  • Diavol ve diğer bir fidye yazılımı olan Egregor ile fidye notları arasında bazı benzerliklere rastlanmış fakat daha fazla bir benzerlik bulunamamış.

Kaynak: Fortinet raporundan
  • Conti’nin arkasındaki tehdit aktörü Wizard Spider ile Egregor’un arkasındaki tehdit aktörü Twisted Spider arasında bir bağlantı olduğunu belirtiyorlar. İddiaya göre bu çeteler çeşitli operasyonlarda işbirliği yapıyor. Ayrıca her ikisi de kurbanlarını çifte fidyeyle (veri hırsızlığı ve şifreleme) ödemeleriyle ünlü olduğu belirtiliyor.
Kaynak: Fortinet raporundan
  • Araştırma ekibi, analizlerini derinleştirdikçe Conti ile ilgili çok fazla bulguya rastladıklarını ve bununda bu tehdit aktörünün gerçekten Wizard Spider olma olasılığını güçlendirdiğini ekliyorlar.
  • Diavol, Conti ve diğer ilgili fidye yazılımları arasındaki birkaç benzerlik olmasına rağmen, aralarında doğrudan bir bağlantı olup olmadığının hala belirsizliğini koruduğunu ekliyorlar.

Bunun yanında diğer bir siber güvenlik firması Kryptos Logic tarafından da TrickBot ile ilgili bir araştırma yazsısı paylaşıldı, buradan ulaşabilirsiniz.