More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

Google, Chrome’da HTTPS protokolünü varsayılan olması üzerinde çalışıyor

Google, pazardaki diğer tarayıcıların izinden giderek kullanıcıların web trafiğini daha güvenli hale getirmek için Chrome'da yalnızca HTTPS protokolüne sahip web sitelerini görüntüleme üzerinde çalışıyor. Eğer bu şekilde bir yol belirlendiği takdirde, sadece HTTP protokolüne sahip web sitelerine Chrome tarayıcısı üzerinden erişilemeyecek. HTTPS (HyperText Aktarım Protokolü Güvenliği), kullanıcıların bilgisayarları ile site arasında verilerin bütünlüğünü ve gizliliğini …

Google, pazardaki diğer tarayıcıların izinden giderek kullanıcıların web trafiğini daha güvenli hale getirmek için Chrome’da yalnızca HTTPS protokolüne sahip web sitelerini görüntüleme üzerinde çalışıyor. Eğer bu şekilde bir yol belirlendiği takdirde, sadece HTTP protokolüne sahip web sitelerine Chrome tarayıcısı üzerinden erişilemeyecek.

HTTPS (HyperText Aktarım Protokolü Güvenliği), kullanıcıların bilgisayarları ile site arasında verilerin bütünlüğünü ve gizliliğini koruyan bir İnternet iletişim protokolüdür. Bir zamanlar sadece finans işlemler gibi özel korunmaya ihtiyaç duyulan web siteleri için bir güvenlik önlemiydi. Fakat zaman içerisinde tehditlerin ve aktörlerin siber dünyadaki gelişimleri ve daha fazla kötüye kullanılmasından dolayı HTTPS protokolü günümüzde neredeyse her türlü web sitesi için doğal bir ihtiyaç haline gelmiştir.

Bu özellik şu an için Chrome Canary’nın Mac, Windows, Linux, Chrome OS ve Android sürümlerine hala test edilmektedir ve geliştirilme aşamasındadır. Henüz bir resmi duyuru yapılmadı bu konuyla ilgili fakat bazı kaynaklar bu yılın Ağustos ayında yayınlanacak olan Chrome Canary 93’ün kararlı sürümüyle birlikte de gelmesini beklerken, bazı kaynaklarda bunun devam eden bir çalışma olduğunu göz önüne alarak Chrome 94’ten sonra ancak gelebileceğini düşünüyor.

Kaynak: 9to5Google

Nasıl test edilebilir?

Chrome 93 kullanan kullanıcılar adres çubuğuna gelerek, chrome://flags/#https-only-mode-setting adresine gidip, HTTPS-Only Mode Setting özelliği aktif duruma getiriliyor. Daha sonra ise Chrome ayarlar sekmesinde Security altındaki Advanced kısmından aktif hale getiriliyor.

Yazı resim: Chrome web sitesinden alınmıştır.